Biodiversiteit niet verder achteruit

gelderland • Met de natuur in de stad, in het landelijk gebied en op de droge zandgronden gaat het niet goed. Daar zijn meer maatregelen nodig. Dat is de conclusie uit de tweede rapportage over de biodiversiteit in Gelderland, die in opdracht van Provincie Gelderland is gemaakt.

Er is ook goed nieuws: Met libellen, reptielen en zoogdieren gaat het steeds beter. Hetzelfde geldt ook voor de Gelderse bossen, moerassen en zoete wateren. Maatregelen om verdere achteruitgang van de biodiversiteit tegen te gaan, blijken hier te werken.

Over het algemeen blijft de biodiversiteit in Gelderland op een gelijk niveau. Daarmee is een jarenlange achteruitgang tot stilstand gekomen. Duidelijk is wel dat de biodiversiteit op een stabiel maar laag niveau zit. Herstel is nodig. Dit sluit aan bij de conclusie uit de eerste biodiversiteitsrapportage uit 2018. Daarin staat beschreven dat de afname van de biodiversiteit is gestopt. Gedeputeerde Peter Drenth: “De afname van de biodiversiteit is tot stilstand gebracht. Dat bevestigt deze tweede rapportage ook. Nu is het zaak om te zorgen dat het ook verbetert, en daar werken we hard aan. Bijvoorbeeld met ons plan om 1 miljoen bomen te planten. Niet in de bossen en in de natuur, maar juist in dorpen en steden. Biodiversiteit is niet iets wat alleen in natuurgebieden te vinden is, maar terugkomt bij alles wat we doen”, zegt Drenth. “En wat deze rapportage ook laat zien: maatregelen werken! We doen het beter. En het kan nóg beter."

Provincie Gelderland brengt om de 3 jaar in beeld hoe het gaat met de biodiversiteit. De rapportage helpt om te bepalen waar maatregelen het meest noodzakelijk zijn. Het rapport laat bovendien zien dat de genomen maatregelen ook werken. Het vergroten en versterken van de biodiversiteit is een belangrijke taak van Provincie Gelderland.