Gemeente niet bang voor schadeclaim

Streep door plan zonnepark in Beesd

west betuwe • Vindo Solar wilde een zonnepark van ongeveer vier hectare realiseren op een onbebouwd agrarisch perceel aan de Ridderslag bij Beesd. Het bestaande bestemmingsplan stond dit niet toe. Vandaar dat de initiatiefnemer het ontwerpbestemmingsplan ‘Zonnepark Beesd’ op liet stellen dat in de herfst van 2018 in procedure werd gebracht.

Het college stelde de raad vervolgens voor om dit bestemmingsplan vast te stellen, maar in april 2019 vond de raad het voorstel niet rijp voor besluitvorming. De fracties vonden dat B&W eerst een beleidskader voor zonneparken op moesten stellen. In september 2020 stelde de raad dat kader vast. Daarbij werden ook locaties aangewezen waar zonneparken kunnen worden toegestaan. Het zonnepark bij Beesd ligt niet op een van die locaties, zodat er geen groen licht werd gegeven aan dit initiatief. Vindo Solar stelde in mei van dit jaar beroep in tegen het niet tijdig nemen van een besluit over het bestemmingsplan Zonnepark Beesd. Medio juli verklaarde de Raad van State dat beroep gegrond en droeg de gemeenteraad op uiterlijk 28 september 2021 – vorige week dinsdag – een uitspraak te doen over het bestemmingsplan door het plan wel of niet vast te stellen. Als West Betuwe dat niet – of niet tijdig – zou doen, moest de gemeente een dwangsom van honderd euro per dag – met een maximum van 15.000 euro – betalen. 


Om dat te voorkomen en om Vindo Solar duidelijkheid te bieden, stond het onderwerp vorige week op de raadsagenda. De overgrote meerderheid van de raad steunde het voorstel om het bestemmingsplan niet vast te stellen. SGP-er Gerard Kievit: "Het proces ligt achter ons, alles is besproken. De conclusie is dat er geen zonnepanelen op landbouwgrond komen.” Daar was Petra van Kuilenburg (LLBWB) het mee eens, maar ze riep B&W wel op voortaan de termijnen waarop gereageerd moet worden beter in de gaten te houden. "Het is niet de bedoeling dat we daar door de Raad van State aan herinnerd worden.” 

Namens GroenLinks benadrukte Andrea Zierleyn dat haar fractie een groot voorstander is van dergelijke zonneparken. Toch ging ze akkoord met het collegevoorstel, omdat bij dit project niet aan de juiste voorwaarden werd voldaan. "Agrarische grond is voor ons niet heilig, zeker niet als we kijken naar de stikstofproblematiek en de achteruitgang van de natuur. We zijn voor zonnevelden, maar dan moeten die voor tenminste vijftig procent lokaal eigendom zijn en landschappelijk goed worden ingepast. Bovendien mogen natuur en biodiversiteit er niet op achteruit gaan. Dat is hier niet aan de orde.” Alleen D66 stemde tegen het voorstel. "We hadden op deze locatie graag zonnepanelen gezien”, zei woordvoerder Ashley Karsemeijer.


Nu het bestemmingsplan niet is vastgesteld, kan de initiatiefnemer beroep instellen tegen het besluit van de gemeenteraad. B&W achten de kans echter klein dat de gemeente hierdoor een aansprakelijkheidsrisico loopt.