'Het Rijk verschuilt zich achter wet- en regelgeving, het is genoeg'

Raad verzet zich tegen plannen A2

geldermalsen • De raad stuurt een brief ‘op poten’ naar het ministerie. Bovendien nam het college vorige week een motie van D66 over om via de bestaande gebiedstafel met alle partijen een plan te maken om de leefbaarheid in Waardenburg te behouden en waar mogelijk te verbeteren.

Om de doorstroming en verkeersveiligheid tussen Deil en Vught te verbeteren, gaat de ontwerp voorkeursbeslissing uit van de verbreding van de A2 bij Waardenburg naar twee keer vier rijstroken. In de brief aan het ministerie laat de raad weten dat dit voor West Betuwe volstrekt onaanvaardbaar is en dat de gemeente niet akkoord gaat met de Bestuursovereenkomst. “Op geen enkele wijze bevat dit voorstel concrete garanties voor Waardenburg”, constateren de fracties. En dat terwijl het dorp het toch al zo zwaar te verduren heeft. “Het dorp dreigt ten onder te gaan aan het belang van de BV Nederland, zonder dat hier serieuze compensatie van woongenot, gezondheid, leefbaarheid en veiligheid tegenover staat. Inwoners hebben het gevoel vermalen te worden tussen de tanden van de bureaucratische molens.” En dat is volkomen begrijpelijk vindt de raad. “Waardenburg verandert van een mooi, rustig en landelijk dorp in een onleefbaar, lawaaierig vervuild en op de grondvesten trillend dorp.” Oorzaak: in dit gebied worden drie rijksprojecten gerealiseerd: de dijkverzwaring, de aanleg van de Zuidwest Boog en de verbreding van de A2. “Ieder project brengt het dorp ernstige schade toe, maar de rijksoverheid verschuilt zich achter wet- en regelgeving. Genoeg is genoeg.” De raad pleitte voor de oprichting van een ‘Waardenburgtafel’ om met Provincie, Rijkswaterstaat, Ministerie, Waterschap, maar ook inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties een maatregelenpakket samen te stellen om de leefbaarheid in Waardenburg te vergroten.


De ‘afkeer’ tegen het rijksbeleid was net zo groot als het streven om op te komen voor de belangen van de inwoners. De enige uitdaging voor de raad was om op één lijn te komen. Bijvoorbeeld bij de instelling van de Waardenburgtafel. Ashley Karsemeijer (D66) kwam met een motie, waarin B&W werden gevraagd daarvoor het initiatief te nemen en dat niet over te laten aan het ministerie. Petra van Kuilenburg (LLB) zag daar weinig heil in. “Er is al zo’n dorpstafel. Die kan daar goed voor gebruikt worden. Wat heeft een extra tafel met een extra bestuurslaag voor zin. De inwoners vallen buiten de boot.” Andrea Zierleyn (GroenLinks) en Ashley Karsemeijer waren het daar niet mee eens. “Hoe wilt u de participatie dan regelen? Op zich is die Waardenburgtafel daar een prima middel voor”, zei Zierleyn. Karsemeijer: “Als gemeente kunnen we iedereen uitnodigen, daar komt geen bestuursinstantie aan te pas.” Wethouder Ed Goossens stond op zich vierkant achter de motie, maar wees er wel op dat er sinds dit voorjaar in Waardenburg al een gebiedstafel draait waar gesproken wordt over alle bestaande projecten en het niet praktisch is om inwoners en instanties voor een extra tafel uit te nodigen. Toen hij toezegde dat de bestaande tafel wordt uitgebreid met dit onderwerp en ook de inwoners bij dit overleg betrokken worden, trok Karsemeijer haar motie in.


Ook moest gekozen worden welke versie van de zienswijze naar het ministerie gestuurd zou worden. Er lagen twee varianten en fracties verschilden van mening welke versie de beste was. “We moeten eenheid uitstralen en kiezen voor één reactie”, benadrukte Gijsbert van de Water (VWB). Op advies van burgemeester Servaas Stoop werd het zinnetje geschrapt, waarin de raad de minister ter verantwoording riep. “Dat klopt staatsrechtelijk niet. Een gemeenteraad kan de minister niet ter verantwoording roepen. Ik zou dat schrappen.” Jos Rietbergen (VBW) had daar minder moeite mee: “De Tweede Kamer doet het niet, laten wij het dan maar doen.” Maar VVD-er Diane de Zeeuw – een van de architecten van de zienswijze – had daar geen moeite mee. “Als dat niet juist is, schrappen we het.” LLBWB was het met onderdelen van de brief niet eens en diende eerder zelf een zienswijze in. Alle andere fracties steunden de reactie, al vonden sommige politici de toonzetting fors. "Soms moet dat om duidelijk te maken hoe de leefbaarheid wordt aangetast", zei PvdA-er Hennie Challik. SGP-er Jos van Maanen: "Het is niet helemaal onze woordkeuze, meer een hartenkreet van de inwoners die gehoord mag worden.” Martha Kool (CU): "De toon is wat fel, maar het is een noodkreet.”


De raad vraagt in haar brief niet alleen om de voorkeursbeslissing te heroverwegen en de leefbaarheid in Waardenburg te verbeteren, maar komt ook met praktische ‘tips' over - onder meer - de asymetrische verbreding van de A2 in westelijke richting en de op- en afritten in het dorp.


André Bijl