Van 8 t/m 13 november week van de Mantelzorg

Mantelzorgers in het zonnetje gezet

west betuwe • Door Corona kon vorig jaar de week van de mantelzorg niet doorgaan. Nu zal dat worden goed gemaakt. West Betuwe zal er alles aan doen om de vele mantelzorgers die er in de gemeente zijn eens goed in het zonnetje te zetten. De voorbereidingen zijn in volle gang. In ieder gebied en eigen omgeving zijn de sociaal werkers druk bezig.

Consulent mantelzorg West Betuwe Anna Steijn daarover: “Onze sociaal werkers zijn eigenlijk duizendpoten. Het ondersteunende werk wat ze doen is erg divers. Dat geldt ook voor iedere mantelzorger. Mantelzorgers zijn mensen met veel liefde voor de ander. Voor je naaste, om zo, maar eens te zeggen. Mantelzorger word je soms ongemerkt en ongevraagd. Je hebt mantelzorgers voor familie leden, maar ook voor vrienden of buren. Je hebt mantelzorgers die wel vierentwintig uur per dag verzorging geven. Het kan ook bestaan uit even boodschappen doen, een kopje koffiedrinken of een wandelingetje maken met iemand die eenzaam is. Als Mantelzorger groei je naar iets toe en vaak is er geen keuze.”


De Week van de Mantelzorg

De Week van de Mantelzorg zal erg divers zijn. Bij Welzijn West Betuwe staan zo’n 1200 mantelzorgers geregistreerd. Volgens Anna Steijn zijn er in de gemeente nog veel meer waarvan welzijn niets weet. 


De ontmoeting van de mantelzorgers is niet alleen een moment om ze te verwennen, maar ook om als gelijken met elkaar kennis te maken en eens over iets anders te kunnen praten. Je hoort ook hoe anderen soms met problemen omgaan.


Anna: “Ik wil nog wel eens nadrukkelijk zeggen, dat de deelname aan de Week van de Mantelzorg niet alleen is voor mensen die bij ons geregistreerd staan. Het is een week voor alle mantelzorgers. Het enige wat we vragen is, je op te geven. Dat is nodig om de organisatie goed te laten verlopen. Deze week is ook voor mensen die net met mantelzorg zijn begonnen. 

Ze kunnen van anderen eens horen waarmee ze zoal krijgen te maken en waar ze tegenaan kunnen lopen. Ze horen ook wat de voordelen kunnen zijn als ze professionele hulp kunnen krijgen.”

De week zal officieel met een lunch worden geopend. Daar zal het college van burgemeester en wethouders aanwezig zijn en gesprekken voeren met diverse mantelzorgers. Waar dat zal plaatsvinden is nog niet bekent.


Mantelzorgcompliment 2021

Aanvragen voor een mantelzorgcompliment voor iemand in West Betuwe, dat kan tot en met 31 december via de website: www.welzijnwestbetuwe.nl

Alle activiteiten zijn gratis. De bij Welzijn bekende mantelzorgers ontvangen een persoonlijke uitnodiging. Weten wat Welzijn West Betuwe allemaal voor u kan betekenen


Wie geen uitnodiging heeft ontvangen kan bellen met nummer 0345-573688 of een mailtje sturen naar info@welzijnwestbetuwe.nl


Cees Hoogteyling