Aandacht voor veiligheid

Volgende week is het de week van de veiligheid. U krijgt informatie over de inspanningen van de hulpdiensten. We geven verschillende tips om criminaliteit te onderkennen en tegen te gaan.
In deze column beschrijf ik enkele persoonlijke ervaringen met het onderwerp veiligheid. Op een zaterdagmorgen belt de teamchef van de politie. Men heeft in Herwijnen een laboratorium voor synthetische drugs ontdekt. Ik mag een kijkje gaan nemen. Als ik voor het hek sta, word ik tegengehouden door zwaar bewapende agenten. Blijkbaar is het nodig om de locatie streng te bewaken. De onderzoeksleider legt uit hoe het lab werkt. Ik kijk mijn ogen uit als ik doosjes met crystal meth zie staan in de ruimte waar het spul is gemaakt. Eerlijk gezegd zie ik liever die witte doosjes met nasi of bami van de Chinees. De hoeveelheid die hier staat, is een duizelingwekkend bedrag waard. En dan te bedenken dat criminelen heel veel geld willen verdienen aan deze zeer verslavende drug met een verwoestende werking. Je schrikt als je op internet ziet wat de gevolgen zijn bij gebruikers.
Begin dit jaar verspreidt iemand via internet een oproep om op het Marktplein in Geldermalsen te gaan ‘rellen' tegen de avondklok. Ondernemers maken zich zorgen over hun veiligheid en hun spullen. Zij benaderen de gemeente met de vraag welke maatregelen we gaan nemen. Mijn medewerkers leggen uit dat we er alles aan gaan doen om het rustig te houden. Zij en ik staan in nauw contact met de politie. We spreken af dat de omgeving van het Marktplein ‘blauw gekleurd wordt'. De politie is dus massaal aanwezig, zowel zichtbaar als onherkenbaar. Ik praat die vrijdagavond met bijna alle ondernemers. Zij zijn positief over de inzet van de politie en de aandacht van de gemeente. Gelukkig blijft het rustig.
De brandweer in Geldermalsen heeft sinds september 2020 een nieuw voertuig voor zogenaamd grootwatertransport. Op een zaterdagmorgen neem ik een kijkje bij een oefening. In heel korte tijd leggen de mannen ongeveer twee kilometer slang uit. Met een grote installatie pompt men zo veel water op dat twee andere voertuigen meer dan voldoende water krijgen om een brand te bestrijden. Het nut van dit ingenieuze systeem heeft zich al een paar keer bewezen. De ploeg geeft assistentie aan andere bluseenheden die een probleem hebben met de watervoorziening. Of in een situatie van een zeer grote brand waarbij veel voertuigen grote hoeveelheden water nodig hebben.
Hartelijke groet, Servaas Stoop
Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.