Afbeelding
Foto: Stockfoto

West Betuwe: 2500 nieuwe woningen tot 2030

Algemeen

WEST BETUWE • De gemeente West Betuwe verwacht dat er tot 2030 zo’n 2500 kunnen worden gebouwd. Dat komt neer op 230 tot 250 woningen per jaar. Een flinke versnelling ten opzichte van de afgelopen jaren toen er jaarlijks 195 woningen zijn opgeleverd. 

De aantallen waren al vastgelegd in de vorig jaar aangenomen Woonvisie en zijn nu nog eens bevestigd in het woningbouwprogramma 2021-2030. 

Het college wil woningbouw in alle prijssegmenten. “In de praktijk houdt dat in dat we meer goedkope koop- of sociale huurwoningen willen realiseren dan voorheen en meer willen inzetten op woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens.” Ook komen er meer geschikte woningen voor senioren en starters, zowel via de bestaande woningvoorraad als in nieuwbouw.

In alle 26 kernen
In alle 26 kernen van de gemeente West Betuwe zal de komende jaren worden gebouwd. “In de kernen waar met name de laatste jaren minder is gebouwd of waar weinig nieuwe plannen zijn gepland is ruimte gereserveerd voor kleinschalige projecten dan wel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Daarnaast zijn er honderd woningen gereserveerd voor het ontwikkelen van plannen op gemeentegrond, of voor locaties waar gemeentelijk vastgoed vrijkomt.”

Niet statisch
Het woningbouwprogramma is volgens de gemeente geen statisch iets. Het programma wordt jaarlijks aangepast. Nieuwe plannen kunnen worden toegevoegd, plannen kunnen komen te vervallen en uitgesteld in de tijd.”

De programmering wordt niet muurvast vastgelegd. “Naast de jaarlijkse bijstelling en de ruimte die we reserveren per dorp, wordt er ook ruimte gereserveerd voor de invulling van vrijkomend vastgoed of gemeentelijke gronden.” 

Er zal ook ruimte zijn voor tijdelijke woningen, waaronder tiny houses. “Deze woningen zijn niet opgenomen in de programmering. De programmering betreft alleen permanente woningen. De mogelijkheid om tijdelijke woningen te ontwikkelingen wordt nog onderzocht.

Geen grootschalige initiatieven
Er is geen ruimte voor grootschalige initiatieven, zoals in Deil en Haaften-Noord, vrijkomende locaties door eventuele bedrijfsverplaatsing in Buurmalsen en vrijkomende locaties in het centrum van Geldermalsen. “We gaan deze initiatieven wel binnen 1 of 2 jaar verkennen, zodat we in de toekomst voldoende nieuwe mogelijkheden hebben voor woningbouw.”