Raadsvergadering - aanvang 20:00 uur - vol stevige onderwerpen

West Betuwe wacht pittig avondje

geldermalsen • Zo stelt het college voor het bestemmingsplan ‘Zonnepark Beesd’ niet vast te stellen. Initiatiefnemer Vindo Solar wil een zonnepark van vier hectare realiseren aan de Ridderslag bij Beesd. Het huidige bestemmingsplan staat dit niet toe. Daarom is voor de realisatie van het park een planologisch besluit nodig. Vandaar dat de initiatiefnemer het ontwerpbestemmingsplan ‘Zonnepark Beesd’ op liet stellen dat in 2018 in procedure werd gebracht.

B&W stelden voor om het plan vast te stellen, maar in april 2019 vond de raad het voorstel niet rijp voor besluitvorming. De raad vond dat er eerst een beleidskader voor zonneparken opgesteld moest worden. In september 2020 stelde de raad dat kader vast. Daarbij werden locaties aangewezen waar zonneparken kunnen worden toegestaan. Het zonnepark bij Beesd ligt niet op een van die locaties, zodat geen groen licht wordt gegeven aan dit initiatief. Vindo Solar stelde beroep in tegen het niet tijdig nemen van een besluit. In juli 2021 verklaarde de Raad van State dat beroep gegrond en droeg de gemeenteraad op uiterlijk op 28 september 2021 het bestemmingsplan al dan niet vast te stellen. Als dat niet gebeurt, moet de gemeente een dwangsom van honderd euro per dag – met een maximum van 15.000 euro – ophoesten. Om Vindo Solar duidelijkheid te bieden, staat het onderwerp vanavond op de agenda. Als het bestemmingsplan niet wordt vastgesteld, kan de initiatiefnemer beroep instellen. B&W achten de kans klein dat West-Betuwe aansprakelijk wordt gesteld voor het niet vaststellen van het bestemminsplan.

Heet hangijzer is de voorkeursbeslissing voor de aanpassing van de A2 tussen Deil en Vught. Een van de meest in het oog lopende maatregelen om de doorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren, is de verbreding van de A2 bij Waardenburg naar twee keer vier rijstroken. Inwoners en politici uitten forse kritiek op de plannen en stelden vast dat de invloed van de gemeente klein is en de belangen van Waardenburg door de aanpak van het Rijk wel heel erg in de knel komen. In een brief aan de minister maakt de Regio Rivierenland haar zorgen over de plannen kenbaar. Het college van West-Betuwe heeft daarnaast een eigen reactie voorbereid die er niet om liegt. Zo schrijven B&W dat de huidige voorkeursbeslissing voor West-Betuwe ‘volstrekt onaanvaardbaar' is en men daarom niet akkoord gaat met de Bestuursovereenkomst. "Op geen enkele wijze bevat het voorstel concrete garanties voor Waardenburg. Het dorp dreigt ten onder te gaan aan het belang van de BV Nederland, zonder dat hiervoor serieuze compensatie van woongenot, gezondheid, leefbaarheid en veiligheid tegenover staat.” De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met de reactie van B&W. Er is haast bij het besluit: tot 4 oktober kan de gemeente haar standpunt aan de minister sturen.

Als ‘toetje' staat de dijkversterking Tiel-Waardenburg op de agenda. Afgelopen voorjaar lieten inwoners van Ophemert weten grote zorgen te hebben over onderdelen van dit project.