'Culemborg profiteert te weinig van Regionaal Investeringsfonds'

culemborg  • De stad Culemborg is er de afgelopen jaren eigenlijk maar bekaaid vanaf gekomen bij de verdeling van de gelden uit het Regionale Investeringsfonds, inmiddels omgedoopt tot Regionaal Stimuleringsfonds. Dat betoogden fractievoorzitters Han Braam (VVD) en Daniël Jumelet (ChristenUnie) donderdagavond tijdens de raadsvergadering.  

Beide partijen stemden tegen het voorstel om nog eens 57.000 euro bij te dragen aan het fonds, wat neerkomt op 2 euro per inwoner. De overige partijen stemden wel voor, alhoewel GroenLinks, D66 en PvdA ook kritische geluiden lieten horen. 

Via het RIF investeert de regio in projecten en studies van ondernemers en ondernemende inwoners. Deze initiatieven moeten bijdragen aan minimaal één van de doelen van de drie economische speerpunten Agribusiness, Economie & Logistiek en Recreatie & Toerisme. 

De afgelopen jaren zijn in de regio Rivierenland 103 van de 205 aanvragen gehonoreerd. Het RIF investeerde ruim 2,5 miljoen euro in deze projecten. Daarvan is 55 succesvol afgerond. De 48 niet succesvol afgeronde projecten hebben 1,9 miljoen euro gekost, gemiddeld 39.708 euro per project. “Dat vinden wij heel erg jammer”, concludeerde VVD-fractievoorzitter Han Braam. “Voor ons is het genoeg geweest.”

Culemborg heeft volgens Braam amper geprofiteerd van de regionale gelden. De afgelopen twee jaar zijn helemaal geen Culemborgse projecten meer gehonoreerd. Tussen 2017 en 2019 kregen tien Culemborgse projecten geld uit het Investeringsfonds. Braam: “Een aantal is nog niet af, een aantal heeft niks opgeleverd. En van de projecten die wel af zijn, vraag ik me af: wat is nu het effect geweest? We hebben een prachtig zon-op-dak gerealiseerd in één wijk. Waarom is daar geen vervolg aan gegeven. Waarom is het project niet doorgezet. De stad heeft er geen langdurig rendement van gehad.”


Vakkrachten

De VVD zou het RIF-geld graag in Culemborg investeren. “Er is een groot tekort aan vakkrachten in de maakindustrie en veel bedrijven willen graag mensen omscholen naar een ambacht.”

Jumelet gaf aan dat zijn partij echt wel het nut inziet van regionale samenwerking. “Maar dan moet het wel effect hebben en moeten we er als stad genoeg van merken. Wij zien hier echter te weinig effect.”


Moties

D66 en PvdA dienden donderdag een motie in om de bijzondere positie van Culemborg binnen de regio Rivierenland te benadrukken. Volgens Josefien Rooks (D66) is de regio voor 75% gericht op de Fruitdelta. "Maar ook verbindingen met de steden Den Bosch en Utrecht moeten worden benut.” GroenLinks wil dat duurzaamheid wordt opgenomen als integraal toetsingscriterium bij het beoordelen van projectaanvragen. De partij wil dat de wethouder dit inbrengt bij het overleg in de regio. Beide moties werden aangenomen. Alleen de VVD stemden in beide gevallen tegen.