Afbeelding
Foto: aangeleverd

Leerlingen Lek en Linge exposeren

culemborg • Als scholier meedoen aan de Kunstroute Culemborg en ook nog je werk verkopen. Het overkwam een leerling van Lek en Linge vorig jaar en kan straks weer gebeuren als vijftig vierdejaars van de havo op 2 en 3 oktober met als motto ‘Adopt an artist’ exposeren aan Oude Vismarkt 8.

“Ja, dat was een verrassing”, blikt docent Pauline Zwart van CultuurProfielSchool Lek en Linge terug op de Kunstroute 2020. “We exposeerden in het voormalige Primera-pand aan de Markt. Een bezoekster, geen familie of bekende, vond een fotoserie zo mooi dat ze die wilde kopen. De leerling om wie het ging stond perplex. Wat moest ze vragen, tien euro? Nou nee, we pakken het serieus aan, dus vraag vijftig euro. En dat kreeg ze. Mooi toch.”

Een aardige bijkomstigheid, maar alles begon met het idee leerlingen in contact te brengen met kunstenaars en vervolgens te laten exposeren, vertelt Zwart die lesgeeft aan havo 4 en 5. “Ik vond het jammer dat onze les beperkt bleef tot de klas. Toen ik vorig jaar zelf kon deelnemen aan de Kunstroute, heb ik de Culemborgse kunstenaars benaderd. Ze reageerden direct enthousiast. De werkwijze: leerlingen bezoeken in groepjes een deelnemende kunstenaar en maken vervolgens een kunstwerk, geïnspireerd door hun artiest. Het werd een succes, daarom doen het nu weer.”


Bikkelen

Meedoen aan de Kunstroute is voor de scholieren één doorlopende ervaring, vindt Zwart. “Tijdens de eerste tekenles zeg ik: welkom, over vijf weken hebben jullie de eerste expositie. En dan is het bikkelen, want ze doen alles zelf. Ze maken niet alleen een kunstwerk, ze richten de expositie in en zijn aanwezig, bijvoorbeeld als suppoost. Zo maken ze het hele proces mee.”

Voor Miekemari van Aswegen (15) kan de expositie niet snel genoeg beginnen. “Ik heb er veel zin in, het is een goed begin van het vierde jaar.” Miekemari houdt van kunst en is creatief. “Ik heb tekenen als examenvak gekozen omdat ik me wil verbeteren en er later misschien iets mee wil doen.” Ze bezocht keramiste Angelique Verkaik. “Die vertelde over haar vak en liet ons iets van klei maken. Op basis hiervan schilderde ik een vaas. De bloemen erin zijn van kleimateriaal, zodat je een soort 3D-effect krijgt.” Ook Max Gadella (16) was bij de keramiste te gast. "Wat ik knap vind is dat ze alles zelf doet, in haar tot studio omgebouwde garage.” 

De expositie ‘Adopt an artist' is 2 en 3 oktober van 10 tot 17 uur te bezoeken aan Oude Vismarkt 8, beschikbaar gesteld door Willemien Eetwaar.