• Het was een gezellig familiediner in De Pluk.
• Het was een gezellig familiediner in De Pluk. Foto: Cees Hoogteyling

JCI Lek & Linge verzorgde met Welzijn West Betuwe een diner

Diner voor mantelzorgers in De Pluk

west betuwe • Wereldwijd werd vorige week aandacht gevraagd voor de volksziekte Alzheimer. Welzijn West Betuwe bleef daarin niet achter. Samen met JCI Lek & Linge, (eerder Junior Kamer) een wereldwijd opererende trainingsorganisatie van jonge mensen met veel ambitie, werd een diner verzorgd voor mensen met een dementie en hun mantelzorgers. Het diner werd mee verzorgd door de bezoekers, die ervan genoten iets te kunnen betekenen voor hun mantelzorgers.

Babs Bergs en Pieter van der Keur van Welzijn West Betuwe besteden al zo’n tien jaar op Wereld Alzheimer Dag veel aandacht aan deze volksziekte nummer één.


Pieter: “Dementie en Alzheimer worden vaak in één adem genoemd. Hele gezinnen hebben er mee te maken. Alzheimer is een vorm van dementie. Of je nu een sterke persoon bent of niet. Het komt ook al voor op jonge leeftijd. Het begint langzaam, bijvoorbeeld met het herhalen van verhalen. Het sluipt je hoofd in. Er zijn nog geen medicijnen voor om de ziekte te vertragen.”

Babs: “De verwachting is dat in de regio tot 2030 de vergrijzing doorzet. De verwachting is ook dat in 2030 dementie met ruim zestig procent zal zijn toegenomen, artrose is daar ook een onderdeel van.”


Oorzaak

Over de oorzaak is nog weinig of niets te zeggen.  Volgens Pieter van der Keur zou het zeker niet uitgesloten zijn dat spuitmiddelen in het verleden hieraan bijdragen. Wel geeft hij aan dat waar gezinsleden zijn die door deze ziekte worden getroffen, in welke vorm dan ook, het veel zorgen met zich meebrengt. Bij Welzijn West Betuwe zijn deskundige mensen die deze gezinnen alle hulp bieden.

Pieter: ”We zijn blij dat JCI Lek & Linge hulp heeft aangeboden om deze groep mensen die door Alzheimer is getroffen en hun mantelzorgers een diner aan te bieden. Het zijn jonge ondernemers die deze hulp ook zien als een kans om van andere problemen te leren.

Muri de Keizers van JCI is blij de steun te kunnen geven. Muri: “We zijn blij met het contact. Het geeft ons als jonge ondernemers voldoening, om voor deze groep mensen de handen uit de mouwen te steken. We gaan ze straks bij de voorbereiding van het diner, een-op-een begeleiden. De bezoekers krijgen een compleet diner. Het wordt afgesloten met koffie of thee.”


Ivonne Liefbroer, heeft vijf jaar in de keuken van De Pluk gewerkt en toen ze op Facebook over deze middag las, heeft ze zich spontaan voor hulp aangemeld.


Bezoekers

Na de verwelkoming, werden de bezoekers gevraagd mee te helpen aan de voorbereidingen van het diner. De mantelzorgers werden ondertussen verwend met een heerlijk drankje. Duidelijk was dat de problemen thuis in ieder gezin anders zijn.

Kees Nederburg uit Tricht was stokbrood aan het snijden. Op mijn compliment dat hem dat goed lukte, was zijn antwoord: “Ja, ik ben brood- en banketbakker geweest in Vleuten. Je moet het mes altijd het werk laten doen, dan gaat het altijd goed.” De jonge ondernemer in de IT-wereld Paul Jan Heijdemann: “Dit is geweldig, zo’n middag. We hebben samen direct goed contact. We zijn beiden in dienst geweest. Het is voor mij duidelijk dat je het met deze mensen moet hebben over wat ze nog wel kunnen en niet over wat ze niet meer kunnen.” Riet Verbeeck uit Meteren geniet volop, als ze haar man Paul de toetjes ziet maken. 

De verschillen zijn groot. Zo is het voor Bert Leenders erg wennen dat zijn Sonja niet meer thuis woont. Aan het einde van de avond keken organisatoren en gasten terug op een gezellige ontspannen avond. 


Meer info: www.welzijnwestbetuwe.nl.


Cees Hoogteyling