• Frida Kahlo
• Frida Kahlo Foto: aangeleverd

Lezing over Frida Kahlo in Stroomhuis

neerijnen • In het Stroomhuis in Neerijnen wordt door kunsthistorica Lisette le Blanc een kunstlezing gehouden over Viva la Frida! Life and art of Frida Kahlo. De lezing is donderdagmiddag 7 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. De spreekster bezocht de musea in Mexico. Er zijn nog kaarten (kosten € 12,50) beschikbaar.

Het Drents Museum te Assen organiseert in 2021 vanaf 8 oktober het grootste project in de geschiedenis van het museum: een tentoonstelling over de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954). 

Het werk van Frida Kahlo karakteriseert zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast staan met een vervreemdende sfeer. Ze schuwde de controverse niet. Kahlo heeft 143 schilderijen nagelaten, waarvan 55 zelfportretten. Ze werd aanvankelijk miskend of alleen erkend als de vrouw van Diego Rivera; in november 1938 kreeg ze haar eerste solotentoonstelling, in de galerij van kunsthandelaar Julien Levy in New York. In 1953 had ze haar eerste expositie in Mexico dankzij Cola Alvarez Bravo.[3

Frida Kahlo heeft wereldwijd een onuitwisbare indruk achtergelaten met haar gedurfde gevoel voor schoonheid en inspirerende levensverhaal. Het voornamelijk autobiografische werk van Kahlo wordt geschaard onder het magisch realisme en kenmerkt zich door het gebruik van felle kleuren en van motieven uit de Mexicaanse folklore. 


Overzicht

Aan de hand van circa 145 werken uit twee Mexicaanse collecties - schilderijen en tekeningen uit de collectie van Museo Dolores Olmedo en persoonlijke objecten uit de collectie van Museo Frida Kahlo - wordt een overzicht gegeven van het leven en het werk van Frida Kahlo. De werken uit genoemde collecties zijn niet eerder samen tentoongesteld en de meeste werken van Kahlo zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Daarmee is de tentoonstelling in alle opzichten een primeur.


Aanmelden via de website van het Stroomhuis in Neerijnen (www.stroomhuisneerijnen.nl)