• Luca in actie samen met zijn opa.
• Luca in actie samen met zijn opa. Foto: aangeleverd

Luca: de jongste zwerfvuilbrigadier

west betuwe • Afgelopen zaterdag was het wereldwijd World Clean Up Day. Ook de inwoners van Geldermalsen deden een duit in het zakje. 

Ruim 60 vuilniszakken, een fiets, een tv en nog veel meer zwerfafval werd er ingezameld. Zo ook Luca met zijn opa. Luca is de jongste zwerfvuilbrigadier van Geldermalsen. Wekelijks loopt hij samen met zijn vader zwerfafval te verzamelen. 


In Culemborg zijn drie zwerfafvalbrigades officieel van start gegaan. Het is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Culemborg. De startbijeenkomst voor het startsein van de zwerfafvalbrigades afgelopen zaterdag was natuurlijk bewust gepland op World Cleanup Day. Dat is ook wat projectleider Ruud Borkes van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland aanhaalde tijdens zijn welkomstspeech. Hij was vooral blij met de de grote opkomst. Maar liefst zesendertig mensen hadden zich van tevoren opgegeven. In eerste instantie lag het in de bedoeling om twee groepen te formeren: Oost en West. Na een aantal extra aanmeldingen zijn ze overgegaan tot het samenstellen van drie brigades. Er komt een 'neutrale' groep bij. Borkes was verrast door de komst van een tweetal zwerfafvalrapers met surfplanken die de stadsgracht al suppend van rotzooi komen ontdoen. Er was zelfs een heus duikteam aanwezig om alles tot op de bodem schoon te maken.


In Tiel heeft vrijwilligersorganisatie Tiel Tip Top samen met scouting Phoenix Tiel de gracht schoongemaakt met behulp van vlotten, boten, schepnetten en grijpers.