Uitmarkt gaat niet door

culemborg • De Culemborgse Uitmarkt gaat niet door. “We hadden ons dat eerste weekend na afschaffing van de anderhalve meter wel anders voorgesteld”, zegt Rieks Hoogenkamp, één van de organisatoren van de Roos van Culemborg. “Wie had kunnen denken dat je een peloton M.E.-ers nodig hebt om te controleren wie die nieuwe vrijheid van na 25 september mag vieren.”

Vanaf februari is er met tientallen zangers, musici, dansers, vertellers, beeldende kunstenaars en de horeca aan gewerkt. Hoogenkamp: “Dat alles in de hoop dat eind september het allemaal weer zou kunnen. En Rutte zorgde zes weken geleden voor optimisme. Van een verplichte coronapas had niemand nog gehoord.”


Een Uitmarkt is een culturele kluwen, benadrukken de organisatoren. “Op allerlei locaties loop je in en uit, kom je iemand tegen, ga je op de Markt een biertje drinken, hoor je van iemand dat er iets leuks is ergens en ga je kijken. Informeel en gezellig met een breed aanbod. Van ‘Bach tot Blauwlap’ is het motto. Ga dan maar eens bij al die in- en uitgangen duizenden bezoekers controleren.”


'Record'

En vergeet ook de 700 ‘artiesten’ niet die ook allemaal een pas moeten laten zien. Op de eerste dag van zo’n ingrijpende nieuwe regel zijn er volgens Hoogenkamp allerlei problemen te verwachten of belangstellenden beginnen er niet eens aan. 

“We hebben een absoluut record voor Culemborg gevestigd: 42 voorstellingen in één klap afgelast. Want het is: samen uit, samen thuis. Zonde, want ieder had er veel zin in. Maar de organisatie ziet ook een zonnige kant. Voor 2022 nemen ze de folder van dit jaar, we hoeven maar een cijfer te veranderen. Dat zit wel goed. En we hebben nu een weekend vrij: kunnen we al die opwindende en spannende afleveringen van ‘Typisch Culemborg’’ over de Eco-wijk Lanxmeer nog eens bekijken.”