De dominees Henk Fonteijn (l) en Klaas Touwwen zien hun toehoorders toestromen.
De dominees Henk Fonteijn (l) en Klaas Touwwen zien hun toehoorders toestromen. Foto: Cees Hoogteyling

Openluchtdienst met 500 gelovigen

beesd • De grote oecumene openluchtviering die zondag werd gehouden op het landgoed Mariënwaerdt trok ruim vijfhonderd gelovigen. Bezoekers kwamen zelfs van buiten de gemeentegrenzen.

Iedereen was blij dat een dergelijke bijeenkomst weer mogelijk is. De organisatie onder leiding van Henk van Amstel met zijn vijftig vrijwilligers hadden het perfect georganiseerd. Afstand werd gehouden en op gecontroleerd, het terrein was ingedeeld in vakken.

De voorgangers Henk Fonteijn en Klaas Touwen hadden als tekst het verhaal van de verloren zoon. Een verhaal dat alom bekend is. Toch is het goed om het met zoveel mensen samen nog weer eens te horen:  een verhaal van alle tijden. Ds. Touwen: “Het is goed dat we de vroomheid en zelfgenoegzaamheid achter ons laten. We denken altijd belangrijker te zijn. De kerk als vereniging met leden heeft zijn langste tijd gehad. Belangrijk is de openarmen theologie van Jezus. Alleen liefde kan de verziekte mentaliteit herstellen.”


Koperblazers 

Er werd gezongen en geklapt. Blije mensen die met zang ondersteund werden door een projectkoor en koperblazers. Beide dominees waren dankbare mensen. Zij zagen deze dag als een cadeau en hopen dat er veel deuren zijn open gegaan en dat er een eind is gekomen aan in hokjes denken.

Betteke van de Water uit Beesd: “Ik vind het bijzonder dat dorpen en mensen hier het gevoel hebben samen te zijn. Geweldige sprekers.” Dirk Bouwman uit Beesd: “Geweldig, dominee Fonteijn heeft met zijn preek indruk gemaakt.”

Veel waardering was er voor de dramatische verbeelding door Sigrid Braam en Rens van Hoogdalem van De Zevende Hemel.


Cees Hoogteyling

 .