• De deelnemers bij het kerkhof
• De deelnemers bij het kerkhof Foto: aangeleverd

Dorpsquiz: van wanhoop tot euforie

heesselt • Zaterdag 4 september. Door het normaal zo rustige Varik en Heesselt fietsen gehaast mensen met muziekinstrumenten. Voor sommige huizen staan dorpelingen te wijzen, verderop gooien ze met papieren vliegtuigjes.  Op het kerkhof worden de zerken met wel erg grote belangstelling bekeken. 

Wat is hier aan de hand? We vragen het in dorpshuis Toevershof, waar we de organisatie treffen van de ‘Dorpskwis', een jaarlijkse quizdag voor heel Varik en Heesselt. Althans, voor iedereen die zin heeft om met een team raadsels op te lossen, gekke foto's te maken, boeken door te bladeren, in het dorp naar vogelhuisjes te speuren en zich te onderwerpen aan deadlines als ‘breng om 20.00 uur een versgebakken appeltaart naar Toevershof'. "Het hele jaar door zijn we bezig met het bedenken van gevarieerde opdrachten", vertelt mede-organisator Alex Olzheim. "Echte hersenkrakers, maar ook creatieve opdrachten. En wat opgaven over het dorp, over de bijnamen van roemruchte dorpsbewoners bijvoorbeeld.  Zoiets weet Google niet, maar je oudtante of je buurman wel. Zo kom je met elkaar in contact en brengt de quiz reuring in het hele dorp." 

Dit jaar doen tien teams mee. 's Avonds laat komen ze naar het dorpshuis om de zorgvuldig ingevulde opdrachtenboekjes in te leveren. Deelnemer Adriaan Breunis is moe maar voldaan: "Het was niet makkelijk maar we hebben ontzettend veel lol gehad. Alle emoties zijn voorbij gekomen, van wanhoop tot euforie."

 Of zijn team ‘De Bakkertjes' in aanmerking komt voor de hoofdprijs van 150 euro durft hij niet te zeggen. "Ik heb een jurk van mijn schoonmoeder aangetrokken voor de muziekvideo-opdracht, daar scoren we hopelijk extra punten mee."


Bo van Houwelingen