Minari draait vrijdag 17 en woensdag 22 september.
Minari draait vrijdag 17 en woensdag 22 september. Foto: Aangeleverd

Hartveroverende films bij Lingefilm

geldermalsen • Op zaterdag 18 september is er bij LingeFilm weer een film en maaltijd. De immens populaire documentaire Gunda wordt die dag twee keer vertoond, om 16.00 uur en om 20.30 uur, waarbij beide groepen bezoekers vanaf 18.00 uur kunnen genieten van een heerlijke maaltijd, geheel ‘coronaproof’ uiteraard.

De bekroonde speelfilm Minari draait vrijdag 17 september (18.00 uur en 20.30 uur) en woensdag 22 september (20.00 uur). ‘Minari is een film die in je hart kruipt’ kopte De Volkskrant over dit meermalen bekroonde familieverhaal. Centraal staat het Koreaanse gezin Yi, dat besluit vanuit de stad naar het landelijke Arkansas te verhuizen om daar hun ‘American dream’ waar te maken. Vader hoopt dat een boerderij zijn gezin aan een beter leven zal helpen, maar de nieuwe omgeving brengt flink wat uitdagingen met zich mee. Financieel gaat het ze niet voor de wind en zoon David blijkt een hartafwijking te hebben. Maar als oma onverwachts bij ze intrekt, wordt het pas echt ingewikkeld. Regisseur Lee Iscaac Chung baseerde Minari op zijn eigen familiegeschiedenis en dat maakt dat Minari direct aanspreekt en ontroert.

Gunda is het vertederende maar ook hartverscheurende portret van het varken Gunda en haar twaalf biggen op een idyllische boerderij in Noorwegen. Aandachtig observeert de vermaarde Russische regisseur Kossakovsky hoe de zeug haar kroost grootbrengt te midden van de koeien, een eenbenige kip en een kolossale trekker. De mens zelf is vrijwel afwezig, al wordt de aanwezigheid van de boer af en toe duidelijk voelbaar. De film is opgebouwd uit bijzonder fraaie, intieme shots in sprekend zwartwit.