Verbreding A2 bij Waardenburg

‘Niets wijzer van bijeenkomsten'

waardenburg • De avond was zowel bedoeld voor raadsleden als voor burgers. 

De direct betrokken gemeentes die aan dit A2-traject liggen zijn Maasdriel, Zaltbommel en West Betuwe. MIRT is de afkorting van: Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport. Om de vier jaar wordt in Nederland een berekening gemaakt van knelpunten in het verkeer. De A2 Deil-Vught behoeft verbetering van de doorstroming en de verkeersveiligheid. Minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft verbreding van de A2 bij Waardenburg naar twee keer vier rijstroken in juni als voorkeursbeslissing geaccordeerd. Maar het verplaatsen van de oprit naar het noorden, dat oorspronkelijk de voorkeur van het West Betuws college had, is er niet in meegenomen. Er wordt nog wel uitgezocht of asymmetrische verbreding een optie is, zodat de snelweg niet dichter bij de walwoningen komt te liggen. Op de voorkeursbeslissing mag de raad tot 4 oktober een bestuurlijke reactie geven.


Belangenbehartiging

Fractievoorzitter van GroenLinks Andrea Zierleyn vertelt achteraf per mail dat meerdere raadsleden de reactie van de Regio nogal vaag noemden. "De lokale zienswijze van West Betuwe moet een stuk scherper worden.” Tijdens de vraagstelling waren veel aanwezige inwoners sceptisch over de belangenbehartiging. Een deelnemer ventileerde de frustratie als volgt: "Al die bijeenkomsten, we worden er helemaal niets wijzer van.” GroenLinks hekelde de slechte communicatie en pleitte voor open en transparante participatie. Over de start van het overlegorgaan ‘Waardenburgtafel' zei Ashley Karsemeijer (D66) te hopen dat er dan niet over, maar mét Waardenburgers wordt gesproken. Er leven grote zorgen over onder meer geluidsoverlast en trillingen. 


Eén van de aanwezigen zei dat de kalk nu al van de muren komt, laat staan wat er gebeurt met een baan erbij. Fractievoorzitter Petra van Kuilenburg (LLBWB) gaf aan dat ook de Steenweg aandacht behoeft. Diverse inwoners beaamden dat het veilig oversteken, zeker in de spits, voor gevaarlijke situaties zorgt. ChristenUnie raadslid Martha Kool herkent zich sterk in de zorgen van Waardenburg. "Als inwoner van Tricht ervaar ik eveneens hinder van het drukke spoor, maar Tricht heeft tenminste nog een treinstation dichtbij, terwijl dat in Waardenburg ontbreekt. Het landsbelang gaat hier vóór het plaatselijk belang en daar mag vanuit het Rijk zeker wat tegenover staan.” Ze was blij dat de beeldvormende avond fysiek georganiseerd kon worden, zodat er werkelijk contact was tussen raad en burgers. "In de bestuurlijke reactie willen we heel graag de bezwaren van inwoners noemen, want daar gaat het om.” Met een lokale bestuurlijke reactie kan de raad de minister namelijk meegeven welke verwachtingen zij heeft van het Rijk en welke voorwaarden zij stelt voor de leefbaarheid in gemeente West Betuwe en Waardenburg in het bijzonder. Zo wil GroenLinks onder andere een nulmeting voor geluid, trillingen, luchtkwaliteit en een taxatie van de woningen in de reactie opnemen. Op de oordeelsvormende vergadering van 14 september worden alle punten door de griffier verzameld. De reactie zal op de besluitvormende vergadering van 28 september door de raad worden behandeld, waarna deze uiterlijk 4 oktober moet worden ingediend bij het ministerie van I&W. Het blijft voorlopig dus nog spannend.


door: Levien Vermeer