(vlnr) Van den Heuvel, Van Arendonk, en echtpaar Van Kuilenburg
(vlnr) Van den Heuvel, Van Arendonk, en echtpaar Van Kuilenburg Foto: Levien Vermeer

Trots op Herwijnen

Spaaractie voor legpuzzel Herwijnen

herwijnen • Je moet maar begeesterd zijn door je hobby (‘Adrie gaat nooit van huis zonder fototoestel’ zegt haar man) en liefde hebben voor je woonplaats. Die combinatie resulteerde in een prachtige legpuzzel van Herwijnen. Deze week is de spaaractie bij de plaatselijke Spar gestart om de puzzel te bemachtigen, ook al is die zonder stempeltjes eveneens te koop. Jilis (71) en Adrie (68) van Kuilenburg wonen vanaf hun huwelijk bijna vijfenveertig jaar in Herwijnen. "Jilis is ondernemender dan ik”, zegt zijn vrouw. De natuurfotografe is geen onbekende voor het Kontakt, omdat haar unieke foto’s van de omgeving vaak geplaatst worden. Tijdens ons gesprek benadrukt het echtpaar dat het om een samenwerking gaat. Als hij zegt: "Zonder foto’s doe je niks”, vult zij onmiddellijk aan: ,,Zonder iemand die er voor gaat ook niet.” Toen ze van plan was kaarten te gaan maken met foto’s van hun woonplaats, kreeg Adrie ruim twintig jaar geleden een camera cadeau van haar man. En hij had telkens weer andere ideeën. Zo kwam er een grote overzichtsfotoposter, een memoriespel, een jaarkalender die zijn weg zelfs naar Canada en Nieuw-Zeeland vond, en nu dus een puzzel.


Volkslied 

Volgens Jilis was het een gigantische klus. ,,Er zitten heel wat uurtjes in aan voorbereiding, organisatorische zaken en de fotoselectie. We hebben gekozen voor vijftien foto’s; dertien in kleur van bekende plekjes en gebouwen in verschillende jaargetijden, en twee historische in zwart-wit.” De ooievaar mag natuurlijk niet ontbreken, ook al is het ooievaarsfokstation in Herwijnen een opvang geworden, en het ‘volkslied’ van Herwijnen is evenmin vergeten, geschreven door inmiddels overleden en voormalig onderwijzeres Nel Lanting. Van Arendonk en Adrie van Kuilenburg beginnen het spontaan te zingen. Van den Heuvel grapt: ,,Ik ken het nog niet uit mijn hoofd, volgende week moet ik examen doen.” Deze week wordt er huis aan huis geflyerd, om alle inwoners van Herwijnen attent te maken op de puzzel-spaaractie van de Spar. Vandaag is het de afronding van het project voor het echtpaar Van Kuilenburg, en de start voor mij” concludeert Spar-eigenaar Mychel van den Heuvel (43). De lokale ondernemer nam de Spar in Herwijnen als franchisenemer over en vindt het vierjarig bestaan van zijn winkel een goed moment voor de puzzelactie, want: "Als het vandaag feest kan zijn, doen we het vandaag.” Jilis vindt dat Van den Heuvel de Spar een eigen gezicht heeft gegeven, en is blij met het hoge peil van basisvoorzieningen in het kleine boerendorp. "Er is onder andere een bakker, een sportschool, meerdere pedicures, een bloemenwinkel, en een uitgebreide weekmarkt.” Van den Heuvel benadrukt het belang van samenwerking binnen het dorp: "Recent hebben we een winkeliersvereniging opgericht om elkaar nog meer te versterken.” Met het oog op de feestdagen loopt de puzzelactie tot 4 december. Van den Heuvel zegt: "Verschillende klanten hebben al aan de kassière gevraagd of ze voor meer dan één puzzel mogen sparen.” 

Trots op Herwijnen

Afgelopen vrijdag overhandigde hij het eerste exemplaar van de puzzel aan Ad van Arendonk (85), een geboren en getogen markante inwoner van Herwijnen, ook wel ‘de burgemeester van het Boveneind’ genoemd. Die erenaam heeft hij niet alleen te danken aan zijn talloze vrijwilligerstaken, vertelt hij, maar ook aan zijn verschijning. ,,Ik liep altijd in mijn streepjesbroek en slipjas en met een hoge hoed voorop bij de Koninginnedagoptocht.” De puzzel heet ‘Trots op Herwijnen’. Alle betrokkenen zijn ook trots op de puzzel zelf, en de fotografe is voldaan: "Het was best spannend, maar de kleuren komen goed uit en de kwaliteit is top.” 

Bij aankoop van € 5,00 ontvangt men een Spar-stempel. Met een volle spaarkaart van 20 stempels en bijbetaling van € 12,50 komt men in bezit van de puzzel. Zonder stempels kost de puzzel € 22,50. En: op is op.

Levien Vermeer