• Kaarsenmaker Jan Klarenbeek dompelt de kaars, Henk van Amstel (l.) en Henk Fonteijn kijken toe.
• Kaarsenmaker Jan Klarenbeek dompelt de kaars, Henk van Amstel (l.) en Henk Fonteijn kijken toe. Foto: Cees Hoogteijling

Dominee Henk Fonteijn: 'Samen staat bij mij centraal'

Oecumene openluchtdienst Beesd

beesd •  De viering zal bestaan uit een kerkdienst, gevolgd door een muzikale afsluiting. Aan deze bijzondere dienst hebben al tien verschillende kerkgenootschappen uit Geldermalsen, Tricht, Buurmalsen, Beesd, Deil en Enspijk, hun medewerking toegezegd. 

De dominees Klaas Touwen van Deil en Henk Fonteijn van Tricht zullen de dienst leiden. Voor de wat oudere jeugd is het Gerald Troost die altijd met woorden en muziek mensen probeert te inspireren. Voor de allerkleinsten is er opvang.


Troost

Mede-organisator Henk van Amstel is blij dat zoveel diverse kerkelijke gemeenten dit initiatief om samen één kerk te zijn hebben omarmd. Henk: “Het is een hele voorbereiding en we zijn erg blij dat Baron van Verschueren direct medewerking wilde verlenen. Met de komst van Gerald Troost hopen we veel jeugd te verwelkomen. Want wat moeten we als kerk straks zonder de jeugd? De jeugd is erg belangrijk, daar moeten we mee in gesprek. Gerald is nu iemand die de jeugd met zijn woorden en muziek weet aan te spreken. Gerald is de man voor zo’n openluchtviering. Hij kan mensen aanmoedigen, gelovigen troosten en met de jeugd discussies aangaan. Hij staat bekend als de inspirator voor een nieuwe generatie. Ook voor de jeugd wordt het een aantrekkelijke ochtend. We hopen dat zij de weg naar Mariënwaerdt weten te vinden”.


Samen op weg

Dominee Fonteijn: “Zeker na deze tijd van Corona is het belangrijk dat we met zoveel mogelijk mensen de draad weer op nemen en het hebben over hoe nu samen verder in de toekomst. Deze openluchtdienst is een geweldige stap vooruit. Samen op weg kerk te zijn. Ik ben wars van hokjesgeest, we zullen het toch meer samen moeten gaan doen. Samen de toekomst in, hand in hand, jong en oud en zoveel mogelijk samen. Samen staat bij mij centraal.”

De dienst die ongeveer een uur zal duren en geleid wordt door ds. Touwen en ds. Fonteijn wordt muzikaal omlijst door een blazersensemble en een projectkoor samengesteld uit de koren Sjier Chadasj en Singsation, zang en muziek speciaal voor deze dienst samengesteld. Het terrein waar jaarlijks de lentefair wordt gehouden zal voor de viering worden ingericht. Wel worden bezoekers gevraagd zelf een klapstoeltje mee te brengen.


Kaarslicht

In kerken worden zeker op belangrijke dagen een daarvoor bestemde kaars of kaarsen aangestoken. Voor de openluchtviering heeft Jan Klarenbeek van de kaarsenmakerij in Buren een speciale kaars gemaakt en geschonken. Klarenbeek: “Veel kerken in Nederland bestellen bij mij jaarlijks een Paaskaars. Ik dacht bij dit moment behoort een mooie kaars met een functie.” 


De kaars heeft een rijke geschiedenis en is vooral in kerken met kerst niet weg te denken. Mensen gebruiken al eeuwen kaarsen. Het maken van kaarsen hebben we overgenomen van de Romeinen. In de kaarsenmakerij, gevestigd in het historische poortgebouw van Buren, worden de kaarsen ambachtelijk gedompeld. De wassen die worden gebruikt zijn van hoogwaardige kwaliteit. Walmen niet en branden tot het laatste stukje op.


Coronaregels

Ook voor deze openluchtbijeenkomst zijn de Coronaregels van kracht. Een grote groep vrijwilligers is aanwezig om alles in de juiste banen te leiden. Vooral de afstandslijnen en het circulatieplan moeten wel gevolgd worden. Bezoekers dienen zich van tevoren op te geven: aanmeldingdienst@pgbeesd.nl of 06-42572147. 


Belangrijk is ook dat bezoekers hun eigen stoel meebrengen.


Cees Hoogteijling