West Betuwe: structureel 150.000 euro per jaar erbij

Fikse financiële oppepper voor de sport

west betuwe • In het voorstel dat het college aan de gemeenteraad zal voorleggen krijgt de binnensport er structureel 18.000 euro bij. Daarnaast wordt de exploitatiebijdragen aan de sportstichting De Wiel in Asperen met een jaarlijks bedrag van 8500 euro verhoogt. 

Het budget voor de buitensport wordt in het voorstel jaarlijks met 100.000 euro verhoogd. Daar komt nog een bedrag bij van 25.000 euro voor beweeg- en sportactiviteiten. Bovendien is er van 2022 tot 2026 ook nog eens een bedrag van 75.000 euro beschikbaar voor het verhogen van de beweeg- en sportparticipatie, de deelname aan maatschappelijke projecten en het realiseren van beweeg- en sportprojecten in de openbare ruimte. Eenmalig zal 50.000 euro vrij worden gemaakt voor onderzoek en advies voor vervanging van sporthal De Randhorst en zwembad Het Wiel. 


Participatie 

De gemeente West Betuwe wil meer beweeg- en sportparticipatie. "Iedereen die dat wil moet kunnen bewegen en sporten ongeacht leeftijd, komaf, geslacht en beperking." Bewegen en sporten zal worden ingezet als middel om maatschappelijke vraagstukken mee te helpen oplossen. "Bewegen en sporten is een belangrijk bindmiddel op maatschappelijk en sociaal terrein. Het draagt bij aan fit en gezond leven."

De sociale functie van sport is belangrijk. "Bewegen en sporten doet ontmoeten, leidt tot persoonlijke verbintenissen en biedt gelegenheid tot ontplooiing." Het leidt er ook toe dat groepen uit de samenleving bij de activiteiten worden betrokken en daarvoor open staan. Sport biedt bovendien plaats aan vrijwilligers, trainees en kan de arbeidsmarkt open voor personen. Samenwerken met andere maatschappelijke organisaties kan kansen benutten en tot versterking leiden. 


Sportinfrastructuur

Ook gaat de gemeente werken aan versterking van de beweeg- en sportinfrastructuur. Het kan bijvoorbeeld gaan om fiets- en wandelpaden, fitnessroutes, ruiterpaden of een vissteiger. Uitgangspunt hierbij is dat beweeg- en sportaanbieders, maatschappelijke organisaties en dorpsraden zelf met voorstellen komen en daar ook een eigen bijdrage aan gaan leveren. 

De gemeente erkent dat mensen in toenemende mate zelf het tijdstip kiezen waarop ze willen bewegen of sporten. Er is daarom volgens het college meer aandacht nodig voor de inrichting van de openbare ruimte ten behoeve van het bewegen en het sporten." Ook de samenwerking in de sport wordt van groot belang geacht. "Dat heeft effect op de leefbaarheid en de sociale binding in de kernen van de gemeente Zeker als kleine sportverenigingen door het wegvallen van de jeugd en vrijwilligers onder druk komen te staan." 

Het reguliere beleid van de gemeente wordt voortgezet. De voorstellen worden volgende week besproken in de commissievergadering van de gemeenteraad.