V.l.n.r. Joanne Bredero, Marjo van Dijk, Truus van den Bogert, Ans Beijer, Eef Vernooij en Angela van Ewijk.
V.l.n.r. Joanne Bredero, Marjo van Dijk, Truus van den Bogert, Ans Beijer, Eef Vernooij en Angela van Ewijk. Foto: Dick Aanen

Ontmoetingsplek Klokhuis 10 jaar

Het kloppende hart van Beesd

beesd • Het is elke dag weer een gezellige drukte in de centrale ontmoetingsplek aan de Jeugdlaan. 's Morgens vroeg arriveren als eerste de kleintjes van de kinder- en peuteropvang. Rond een uur of tien komen de ouderen van de dagopvang bijeen in de grote gemeenschappelijke ruimte. Ondertussen wordt de grote sporthal bevolkt door de leerlingen van de beide basisscholen. 

Een mooie mix, benadrukken Angela van Ewijk van kinderopvangorganisatie Kaka en Truus van den Bogert van dagverzorging Het Klokhuis, die allebei hun vaste plekje hebben in het gebouw. "Oud en jong door elkaar, wat wil je nog meer", zegt Truus. Angela: "De samenwerking met de ouderen verloopt heel leuk. Het gebouw is daardoor rijk gevuld."


Met man en macht 

Het Klokhuis bestaat tien jaar. "We gingen op 15 augustus 2011 van start, midden in de vakantie", zegt Joanne Bredero, coördinator van beheersstichting Het Klokhuis. "We hebben destijds echt met man en macht moeten werken om alles op tijd klaar te hebben. In de weken en maanden ervoor hadden we met allerlei soorten vertragingen te maken en zes weken eerder stond de gymzaal nog blank na een hevig noodweer boven de Betuwe. Maar we waren op tijd klaar. En tien jaar later zijn we nog steeds hartstikke blij met dit pand, midden in het dorp."


'Oud en jong door elkaar, wat wil je nog meer'

De komst van het Klokhuis was een initiatief van de sportvereniging Beesd, een omnivereniging van 200 leden met diverse afdelingen: badminton, basketbal, volleybal, turnen en diverse groepen gym voor ouderen (40+ en 60+).  Marjo van Dijk is bestuurslid en verantwoordelijk voor de technische zaken binnen de vereniging: "Onze vereniging beschikte destijds over een klein gymzaaltje uit 1970. Het gebouw was niet meer van deze tijd. In overleg met de gemeente en samen met de twee basisscholen is er toen gekozen om een grote sporthal te bouwen. Met subsidie van de provincie is het uiteindelijk mogelijk gebleken om er een multifunctioneel gebouw van te maken." De nieuwe sporthal leverde de vereniging veel nieuwe leden op. "Ik denk dat we wel met een derde grote zijn geworden. De laatste tijd is het ledental weer wat teruggelopen, ook omdat er in Beesd niet gebouwd wordt waardoor we weinig aanwas hebben van jonge leden."

Lekker sporten, het organiseren van een workshop, het houden van een kaartmiddag, met een groep vergaderen, het organiseren van een concert of toneelvoorstelling..Het Klokhuis biedt qua ruimte vele mogelijkheden. Joanne: "Het Klokhuis is echt een hele mooie ontmoetingsplek. Vroeger liep er in de Jeugdlaan nog een doorgaande weg. Nu ligt er een prachtig mooi plein. De komende jaren zal er duidelijkheid komen over het samengaan van de beide basisscholen (Antoniusschool en de Lingelaar) in een nieuw modern gebouw. Dat betekent dat er bij de huidige locatie van de Antoniusschool ruimte komt voor seniorenwoningen."


Kinderopvang 

Elke dag komen er gemiddeld zo'n 85 kinderen naar de kinder-, peuter- en buitenschoolse opvang. "We zijn echt heel blij met de moderne faciliteiten in het gebouw", zegt Ans Beijer van de peuteropvang.  Vier dagen in de week is er dagbesteding (dagverzorging) voor ouderen. Truus van den Bogert. "We hebben een eigen zaaltje, maar sinds corona maken we meestal gebruik van de grote zaal. Daar is meer plek om 1,5 meter afstand te houden en ruimte genoeg voor de rollators en rolstoelen." De dagopvang begint met het lezen van de krant. "Maar door alle beperkingen zijn we met de ouderen ook gaan koken. Echt het lekker ouderwetse potje van vroeger. Alleen de geuren roepen al herinneringen op. En sinds kort dus ook groenten uit onze eigen moestuin"


Klusjesman

Eef Vernooij is de klusjesman. "Ik ben gepensioneerd, maar regelmatig word ik ingeschakeld als er iets gerepareerd moet worden. Er is altijd wel iets te doen: een lampje dat niet meer brandt en bij de kinderopvang gaat er natuurlijk ook nog wel eens iets kapot." Eef beleeft er veel plezier aan. "Ze kunnen me altijd bellen, ook 's avonds. Voor een stukje stukje chocola doe ik alles." Hij vormt een hecht team met Joanne. "Onlangs ontdekten we in de pompkamer een computertje, die was bedoeld om het dak te bewateren. Die hadden we nog niet eerder ontdekt. We hebben twee slangen op het dak gelegd, zodat we het dak één keer per dag van water kunnen voorzien. We waren net op tijd, want het dak was bijna opgedroogd."