Margriet Hunfeld, de aanjager van het burgerinitiatief met op de achtergrond de Volencampen.
Margriet Hunfeld, de aanjager van het burgerinitiatief met op de achtergrond de Volencampen. Foto: Arno voor de Poorte

Meningsverschillen over toekomst gebied

Einde pachtcontract de Volencampen

culemborg • Omwonende van de Culemborgse Volencampen, Margriet Hunfeld, heeft een burgerinitiatief opgezet voor meer biodiversiteit in dit kwetsbare gebied. Afgelopen zaterdag deelden voor- en tegenstanders, omwonenden, belanghebbenden en politici hun visie op wat er met dit stuk Culemborg moet gebeuren. 

Aan de rand van het oude centrum, binnen de bebouwde kom van Culemborg, ligt de Volencampen. Dit is een groen gebied van twaalf hectare. Het is van grote cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Over deze lap grond bestaan meningsverschillen over hoe die in te zetten. Zeker nu het huidige pachtcontract opnieuw op de markt komt.


Kwetsbaar gebied

Hans Kunstman (72) is lid van de Culemborgse Natuur- en Vogelwacht en amateur-mycoloog. Dit is het deel van de biologie dat zich bezighoudt met het onderzoek naar zwammen, schimmels en paddenstoelen. Hij signaleert de verdwijning van eekhoorntjesbrood, heksenboleten en papegaaizwammetjes uit de Volencampen. “Vooral deze laatste hebben zuivere lucht en schoon water nodig. Het verdwijnen daarvan is een vroege indicatie van de kwalitatieve achteruitgang van deze kwetsbare biotoop.” 

Martin Heerschop (70) van dezelfde vereniging vindt het ‘belachelijk’ dat deze grond wordt gebruikt als intensieve landbouwgrond. “De Rijksvastgoeddienst verdient veel aan deze grond door het land te verpachten. Het is niet meer van deze tijd om hier intensieve landbouw op toe te staan. Zeker niet midden in de stad.” 

Omwonende Ds. Dr. C. van de Vate spreekt van een ‘ecologisch rampgebied’. “Er komen geen vogels en hazen meer voor op de Volencampen. De oorspronkelijke flora is geheel verdwenen. Dat is het gevolg van overbemesting, gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en maaien tijdens het broedseizoen.” De pachter verweert zich door te stellen dat hij op ‘zijn’ land vier kievietseieren heeft gevonden en dat hij een haas heeft gezien.


Mogelijkheden

De discussie tussen de bezoekers van de rondleiding spitst zich geleidelijk toe op de mogelijkheden tot samenwerking. Een aantal politici vindt het een kans om bij het stoppen van het huidige pachtcontract alle neuzen dezelfde kant op te laten staan. Wethouder Joost Reus suggereert dat de gemeente er een vorm van natuurbeheer kan toestaan. “Dat is een discussie die we moeten voeren. De opties liggen open tot na de inschrijving.” Een andere bestemming voor de Volencampen dan de huidige agrarische veel consequenties kan hebben. Omwonenden vragen zich hardop af of ze collectief mogen inschrijven. Dat loopt hoogstwaarschijnlijk stuk op de regelgeving. Omdat het gebied een agrarische bestemming heeft, zullen zij er hoe dan ook een agrariër in moeten betrekken. 


Een andere omwonende is het daar pertinent mee oneens. “Ik zie hier graag iets anders dan alleen een grasveld. Dat getuigt van weinig ambitie. Dit kan veel beter, bloemrijker en gevarieerder.” VVD-raadslid Kees de Raad springt in de bres voor de huidige pachter. “Die heeft nooit gespoten op de Volencampen. Hij heeft wel digestaat (vergiste biomassa = restproduct van de biogasproductie, red.) uitgereden op het land. De beweringen dat hij mest zou hebben gedumpt zijn volledig uit de lucht gegrepen.” 

Landschapsarchitecte Ada Wille licht de noodzaak tot samenwerking met een boer toe. “We hebben elkaar hierin hard nodig. En dat hebben we op diverse plaatsen ook al zo ingezet.” Namens de Ouderenbond KBO-PCDB heeft Ineke van Kooten Niekerk een brief aan alle politieke partijen gestuurd. “We willen dat dit terrein een bijzonder gebied blijft. En dat mensen er kunnen recreëren. Het is in trek bij bezoekers die in het Beatrix verpleeghuis zitten en als wandelgebied voor liefhebbers uit de stad en omgeving.”


Arno voor de Poorte