Trotse dominee Klaas Touwen in de kerk met een rijke geschiedenis.
Trotse dominee Klaas Touwen in de kerk met een rijke geschiedenis. Foto: Cees Hoogteyling

Beleidsplan krijgt handen en voeten

Zondag Talkshow in de kerk van Deil

deil • In het historische kerkje aan de Deilsedijk is op zondag 5 september de aftrap zijn van de eerste talkshow onder het motto ‘Deil Draait Door’. Er is een gevarieerd programma voor en door bewoners van de regio. Na de versoepeling van de coronaregels stellen ook de kerken alles in het werk om met de inwoners weer lijfelijk in contact te komen. Voorlopig is er ook op de eerste zondag van oktober en november, steeds om 16.00 uur, een talkshow gepland. Het is de bedoeling dat er steeds twee gasten worden uitgenodigd die praten over evenementen en activiteiten in de omgeving. De onderwerpen kunnen zeer verschillend zijn. De talkshow duurt ongeveer een uur. Daarna kan er over de onderwerpen, onder het genot van een glaasje wijn, gezellig worden nagepraat. Het geheel wordt muzikaal omlijst. De spits wordt afgebeten door de jeugdige plaatselijke pianist Joren Teurlings. 


De sprekers

De sprekers voor aanstaande zondag zijn Jef de Jager uit Beusichem en John de Haas van de bekende supermarkt De Spar in Deil. De Jager vertelt over het leven van de bekende kunstschilder Jan van Anrooij en De Haas over zijn activiteiten als kleine ondernemer tijdens coronatijd. 


Toekomstplannen

Dominee Klaas Touwen is blij dat de kerkenraad van zijn Hervormde gemeente Deil/Enspijk een beleidsplan heeft gemaakt hoe om te gaan als kerk in de komende jaren. In het plan voor dit jaar is dit evenement een talkshow opgenomen. Het kerkje waarvan de toren stamt uit de 12e eeuw heeft een rijke geschiedenis. De huidige kerkzaal dateert uit 1843, zo wordt aangegeven boven de ingang. De laatste restauratie was in 1976. Over dit nieuwe plan zegt Touwen: ”Deze tijd vraagt om dergelijke initiatieven. Na deze lange tijd dat we elkaar nauwelijks hebben gesproken of gezien, is het belangrijk dat we, nu het dorp weer een beetje open kan, elkaar weer ontmoeten en met elkaar in gesprek komen. Waar kan dat beter dan hier in de kerk. Het is een fijn gebouw met een geweldige akoestiek. Het is goed om de kerk weer terug te geven aan het dorp. 


Ontmoetingsplaats

Voor de 19e eeuw was de kerk ook bedoeld als ontmoetingsplaats. Toen we van de kerk min of meer een vereniging hebben gemaakt is dat misgegaan. 

Dat proberen we nu te herstellen en voor mij is dat goed. Ik heb ook de ervaring dat dit door de inwoners wordt opgepakt. Er is een actieve commissie die voor de uitvoering van deze talkshow zorgdraagt. Zo wordt er voor de talkshow ‘Deil Draait Door’ een speciaal decor gemaakt. 


Ontvangst

De ontvangst voor de gasten en de napraat wordt door vrijwilligers geregeld. Dat doet een mens goed als je voelt dat ideeën die worden gelanceerd goed worden ontvangen. Nogmaals voor mij is het belangrijkste dat we elkaar weer ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan.”


Aanmelden 

Om aan de coronaregels te voldoen kunnen er voor september slechts veertig mensen worden toegelaten. Daarvoor is het zaak vooraf in te schrijven bij dominee Klaas Touwen en wel via:ddd@klaastouwen.info de kosten zijn 5 euro, dat is inclusief twee drankjes. De uitzending wordt opgenomen door de lokale omroep SRC, waardoor iedereen ook vanuit huis kan meegenieten. 

Sinds 29 augustus kan iedereen weer 'normaal' naar de kerk, vooraf aanmelden is niet nodig. De geldende coronamaatregelen zoals 1,5 meter afstand houden van elkaar voor, tijdens en na de dienst, worden in acht genomen.
Aanmelden voor de diensten is momenteel niet nodig, bij het betreden van het kerkgebouw worden bezoekers geregistreerd. De gegevens worden na 14 dagen verwijderd. De diensten zijn ook te volgen via kerkdienstgemist.nl


Cees Hoogteyling