Rien Salet
Rien Salet Foto: Arno voor de Poorte

Rien Salet: ‘Ik wil tranen met je huilen’

Algemeen

ZOELEN • Rien Salet (70) is een Zoelense ex-bakker en volkszanger die al meer dan 35 jaar actief is als entertainer. De rasartiest brengt een nieuwe single uit. Zijn bijnaam als ‘de zingende bakker’ draagt de sympathieke rasartiest met verve. Rien Salet heeft een nieuwe single uitgebracht met als titel ‘Ik wil tranen met je huilen’. 

De zingende bakker is een meer dan terechte bijnaam voor Rien. Hij doet zijn troetelnaam namelijk eer aan door tijdens het interview heerlijke, zelfgemaakte amandelbroodjes te serveren. Rien vertelt over zijn nieuwste nummer ‘’Ik wil tranen met je huilen dat de muziek daarvan Duits is en dat hij de tekst zelf heeft geschreven. 

“De foto’s waaruit de begeleidende clip op YouTube bestaat, zijn van de bruiloft van mijn vrouw en mij. Dat is inmiddels al zevenenveertig jaar geleden. Ik zing in mijn nieuwste nummer ook over een witte jurk. Mijn vrouw had op de bruiloft een gele trouwjurk aan. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om zwart-wit-beelden te gebruiken. Dan passen de beelden perfect bij de tekst.” 

De single gaat over iemand die voor de trouwambtenaar JA zegt tegen haar man of zijn vrouw. “Of omgekeerd. Dat kan natuurlijk ook. Het gaat erom dat iemand met zijn volle verstand en recht uit zijn hart laat weten dat ie voor de ander wil zorgen. De weg van de liefdesvlucht komt er ook in voor. Je dwaalt wel eens weg bij elkaar. Het constante terugzoeken van elkaar door de donkere perioden heen. En hoe dat je relatie in stand houdt. Daar gaat het nummer over.”

Productief
Zijn eerste single – ergens halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw – was ‘Onze Warme Bakker’. “Die kreeg toen veel airplay bij de TROS. Daar werkte toen de bekende diskjockey Adje Roland die in die tijd in Beusichem woonde.”

Tijdens de afgelopen coronaperiode heeft de volkszanger maar liefst acht singles plus twee covers uitgebracht en deze op YouTube gezet. “Dat doe ik allemaal zelf. Ook de opnames in de studio. Ik mix alles zelf zonder computer of autotune. Het is direct hoe ik zing. Wat ik maak, klinkt live en ongepolijst.” 

Rollator
Zingen en muziek zijn de passies van de zingende bakker. Hij hoeft er geen geld meer mee te verdienen. “Ik wil genieten van elk moment dat ik sta te zingen. Als mensen het geweldig vinden, dan is mijn dag of avond helemaal goed. Ze moeten mij straks met rollator en al van het podium afslaan. Zo lang ga ik door met zingen.”

De zingende bakker is met zijn hoed en innemende glimlach een vaste waarde op de regionale podia. Hij is een graag geziene artiest op bruiloften, feesten, partijen en muziekspektakels om deze van een avondvullend programma te voorzien. Rien is een allround zanger. 

Hij zegt daarover: “Ik heb veel Nederlandstalig werk in mijn repertoire. Daar ligt het accent op. Daarnaast zing ik graag Duitse schlagers en Engelstalige evergreens. Daarbij moet je denken aan liedjes van Peter Maffay, The Everly Brothers, Cliff Richard en Percy Sledge.”

Doorbraak
De zingende bakker is tijdens de Zoelense Zomerfeesten van 1985 ontdekt. “Ik had mezelf ingeschreven en ik kreeg meteen een contract om op te treden,” blikt Rien terug. “Ik had te veel publiek op mijn hand. De organisatie was bang dat het oneerlijk zou gaan. Ze hebben me toen maar gelijk als pauzeact geboekt.”

Van een echte doorbraak is het tot nu toe niet gekomen. Rien heeft zich wel een paar keer bij The Voice Senior ingeschreven. “Dat heeft nergens toe geleid, want je moet nummers zingen die vroeger in de Top 50 hebben gestaan. Ik doe liever eigen nummers op eigen podia. Ze drukken je in de hoek van de oudere muziek. Ik wil actueel repertoire brengen en mijn zelfstandigheid behouden. Ik sjouw ook gewoon mijn eigen apparatuur.”

Arno voor de Poorte