Historische wandelingen trekken altijd veel belangstelling, vooral als er een gids bij is, de borden met historische afbeeldingen zoals hier zijn nog te bewonderen tot en met de Open Monumentendag en men kan zelf óf met een deskundige gids de route wandelen
Historische wandelingen trekken altijd veel belangstelling, vooral als er een gids bij is, de borden met historische afbeeldingen zoals hier zijn nog te bewonderen tot en met de Open Monumentendag en men kan zelf óf met een deskundige gids de route wandelen Foto: Jan Bouwhuis

Open Monumentendag op 12 september?

Algemeen

TIEL • Nu het corona-virus nog steeds onder ons is en het ene evenement na het andere weer afgelast wordt is het ook nog maar de vraag in welke vorm de jaarlijkse Open Monumentendag in Tiel plaats kan vinden. De commissie laat dit namelijk niet zomaar voorbij gaan!

Jarenlang deed Tiel niet mee aan de landelijke open monumentendag. Ondanks dat de stad zoveel bijzonders te bieden heeft. De reden was dat het weekend waarin dit viel tegelijk was met het Fruitcorso en Appelpop. Veel te veel in één weekend dus. Een aantal jaar terug werd echter besloten om het Fruitcorso te verplaatsen naar een weekend later, waardoor er weer ruimte kwam. Dat was voor de Tielse Oudheidkamer de gelegenheid om het evenement nieuw leven in te blazen. In 2018 en 2019 werden zeer succesvolle edities van het landelijke evenement gehouden. In 2020 werd in verband met corona voor een afgeslankte vorm gekozen.

Ter navolging

Het is overigens niet zo dat er al die jaren helemaal niets aan de open monumentendag gedaan werd. Tiel heeft namelijk bijzondere monumentale begraafplaatsen. De stichting Ter Navolging houdt ze in stand en doet op de open monumentendag sinds jaar en dag het hek open voor bezoekers. Ook dit jaar weer. Onder invloed van corona konden er in 2020 alleen wandelingen gehouden worden tijdens de monumentendag, omdat de begraafplaatsen natuurlijk in de buitenlucht zijn was dat voor hen precies volgens hun programma.

Wandelingen

Net als in 2020 houden vele monumenten hun deuren gesloten. Alleen de openbare gebouwen kunnen wat ruimer met de corona-regels omgaan. De open monumentendag valt onder de evenementen-regeling volgens corona en daardoor is niet alles mogelijk. De organisatie kan de bezoekers wel op het volgende trakteren: een beiaardconcert door de stadsbeiaardier Wim Ruitenberg, wandelingen langs historische plekken in Tiel met een uniek bezoek aan de rechtszaal in het voormalige Kantongerecht van Tiel (uitsluitend toegankelijk voor deelnemers aan de wandelingen) en aan de kleine Willemswaard, een Fietstocht in Drumpt, bezoek aan enkele monumenten zoals het Ambtmanhuis, Sint Maartenkerk en de naastgelegen Gerfkamer, de Dominicuskerk, Caecilia-kapel en Hyacinthuskapel, bezoek aan de gerestaureerde waalschokker “Neeltje Jantje” en de voormalige veerpont Hendrikus, luisteren  het Tiels Madrigaalkoor (13.00 uur Sint Maartenskerk en 15.00 uur Caeciliakapel). 

Begraafplaatsen

Evenals alle andere jaren zijn er ook weer wandelingen en rondleidingen op de monumentale begraafplaats Ter Navolging (Lingedijk), maar ook op de Joodse Begraafplaats (Voor de Kijkuit) en op de Rooms Katholiek begraafplaats aan de J.D. van Leeuwenstraat waar onder andere de 15 gefusilleerden begraven liggen sinds september 1944. Er zijn onder andere optredens van Tiels Gregoriaans koor Schola Cantorum. De stichting ter Navolging houdt ook de Joodse Begraafplaats in Tiel en het Tiels Joods erfgoed in stand. Voor de open monumentendag houden zij een wandeling ‘ontdek Joods Tiel’ waarbij in het centrum van Tiel stilgestaan wordt bij de Stolpersteine. 

Fruitcorso

In plaats van het jaarlijkse fruitcorso had de stichting Vierstromenland het idee geopperd om een fruit-thema-week te organiseren rond de tijd dat het fruitcorso jaarlijks zou plaatsvinden. Een bescheiden alternatief voor het fruitfestival. Helaas gaat dat door corona ook weer niet door. De commissie van de open monumentendag wilde de samenwerking met vierstromenland aangaan omdat de opening van de fruitweek precies op de landelijke open monumentendag viel. Bezoekers van de Fruitweek konden dan gratis een stadswandeling maken langs monumenten, Joods Tiel of de Willemswaard. Ondanks dat Vierstromenland van de festiviteiten afziet besloot de commissie wel weer door te gaan met hun jaarlijkse evenement. Hoewel dan wel weer in zeer bescheiden vorm. Het is de bedoeling dat wandelaars en belangstellenden zich in kunnen gaan schrijven op de website van de Tielse Oudheidkamer. Hier komt binnenkort ook meer informatie over het evenement.

Auteur: Marjon de Lange