Bewoner Floor de Keijzer kijkt toe of Carlinda Termeer en Jolanda Groen de foto’s wel goed plaatsen
Bewoner Floor de Keijzer kijkt toe of Carlinda Termeer en Jolanda Groen de foto’s wel goed plaatsen Foto: Cees Hoogteyling

Rave(n)stein is 75 jaar jong van geest

Algemeen

GELDERMALSEN • Deze maand is het 75 jaar geleden dat aan de Lingedijk in Buurmalsen het rusthuis voor bejaarden officieel werd geopend. Het kreeg de naam Ravenstein. Als snel was duidelijk dat Ravenstein, wat tot stand is gekomen door de Stichting tot oprichting en Instandhouding van Zieken en Verpleeginrichting, in de behoefte voorzag.

Het oude Ravenstein in Buurmalsen begon 75 jaar geleden met zo’n twintig bewoners, verdeeld over etages. Liften waren er toen nog niet, de bewoners moesten dus wel behoorlijk mobiel zijn. De vorig jaar overleden Corry Derksen vertelde eens hoe ze het als vakantiehulp in Ravenstein had ervaren. Corry: “Ik mocht eerst mee thee en koffie serveren. Later mocht ik mee de bedden opmaken. Wel was het toen dat de mannen en de vrouwen gescheiden sliepen.”

Kwaliteit van zorg
De kwaliteit van zorg heeft bij Ravenstein hoog in het vaandel gestaan. In de naoorlogse periode kwamen de verzorgingshuizen als paddenstoelen uit de grond. De geschiedenis geeft aan dat Ravenstein toen door de Inspecteur van Volksgezondheid werd uitgeroepen tot een van de beste 220 inrichtingen in Nederland. Kwaliteit van zorg, dat staat voor de medewerkers van Ravestein nog altijd hoog in het vaandel.

Verhuizen
Al snel werd het huis in Buurmalsen te klein. Mee door de altijd positieve medewerking van gemeente Geldermalsen werd er 1963 aan de Ds.R.Lomanlaan een nieuw Ravestein geopend. Door de steeds veranderende omstandigheden, waaronder ook het bundelen van krachten, werd er in 1988 een heel nieuw zorgcentrum gebouwd aan de overkant van de Rijksstraatweg, achter de molen ‘De Bouwing’. Tijdens deze verhuizen zijn ze de (n) van Ravenstein vergeten mee te nemen. Het nieuwe gebouw was gesierd met ‘Ravestein’.

Jubileum
Dit 75-jarig jubileum gaat groots gevierd worden. Medewerkers Carlinda Termeer en Jolanda Groen zijn als feestcommissie druk bezig met de voorbereidingen. Carlinda, de duizendpoot: “Het werken hier in Ravestein is het mooiste werk wat ik heb gedaan. Je krijgt zoveel dankbaarheid van de bewoners. Ik maak ze dan ook eigenlijk veel mee. We hebben hier een winkeltje, waar mensen zelf hun boodschapjes nog halen. Ze komen hier gezamenlijk eten, als ze dat willen. Tegenwoordig komen er ook mensen uit het dorp gewoon hier lekker eten, want dat kan ook. We hebben een groep medewerkers die er veel voor doen om de bewoners een mooie tijd hier te geven. Daarbij is de ondersteuning van vrijwilligers erg belangrijk. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het fijn vinden om hun vrije tijd in te zetten voor bewoners van Ravestein.”

Jolanda is vaak te vinden aan de receptie: “Het mooie is dat we elkaar hier helpen. We maken hier een wand met foto’s waar zoveel mogelijk de geschiedenis van Ravestein in wordt weergegeven. Zelfs de inrichting maakt de bewoners al nieuwsgierig. We krijgen de mooiste verhalen te horen.” 

Dagbesteding
Voor de bewoners is er iedere dag wel iets te beleven. Van gymnastiekochtend tot zangmiddag en bijeenkomsten op veler gebied. Mensen kunnen eten in de grote zaal, zij kunnen kennissen uitnodigen om mee te eten. Wanneer bewoners het te druk vinden is er de mogelijkheid om op de afdeling te blijven. Het huis heeft 6 units, iets wat tijdens de Coronaperiode van groot belang is geweest. De feestmaand september wordt mee mogelijk gemaakt door de vrijwilligers en de Vrienden van Ravestein. Daar zal zeker door de bewoners volop van worden genoten en nog lang over worden nagepraat.

Cees Hoogteyling