De Diefdijklinie met liefst 25 pareltjes

regio • De Diefdijklinie is een belangrijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De linie, gelegen tussen de Lek en de Waal is 29 kilometer lang en wordt gevormd door de Diefdijk, de Meerdijk, de Nieuwe Zuiderlingedijk en de Zuiderlingedijk. Het is militaire linie, maar tevens hoofdwaterkering. 

Er zijn langs de Diefdijklinie heel wat prachtige objecten van militair erfgoed te ontdekken. Niet alleen de forten zijn bijzonder, maar ook de neven- en tussenbatterijen, de betonnen schuilplaatsen en kazematten, militaire sluizen en inundatiekanalen en niet te vergeten de amper te onderscheiden inundatievelden. Chris Will, groot kenner van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, onderscheidt in een handzaam boekje uit 2016 maar liefst 26 van deze pareltjes. 

Vooral de robuuste forten springen natuurlijk in het oog. Met helemaal aan de westkant, bij de Lek, Fort Everdingen, gebouwd tussen 1841 en 1849. Het vormt een eenheid met Fort Honswijk, aan de andere kant van de rivier. Maar ook met de brede inundatiecoupure in de Lekdijk, aan de Culemborgse kant. 


Fort Everdingen is een complex dat bestaat uit een natuurterrein van 12 hectare met daarop een aantal gebouwen van militair-historische betekenis. Het fort werd in de 19de eeuw gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2015 kwam het in handen van bierbrouwerij Duits&Lauret, met camping.


Ook Fort Asperen is indrukwekkend, vooral in combinatie met de inundatie-waaiersluizen van de Linge. De exploitatie van het fort is in handen van stichting Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie, die er culturele activiteiten en exposities organiseert. Bovenop het fort is een koepel geplaatst, bedoeld om regenwater tegen te houden. Vanaf oktober tot maart is Fort Asperen een overwinteringsplek voor vleermuizen. 


Iets verderop ligt Fort Nieuwe Steeg, gebouwd in 1878. Het diende ter afsluiting van een onoverzichtelijke bocht in de Linge. Het fort werd bijna tien jaar geleden omgedoopt tot GeoFort, een interactief science center waar alles om de aarde draait. 


Culturele pleisterplaats

Fort Vuren ten slotte is in 1844 gebouwd op de Waaldijk en was bedoeld als bescherming van de vesting Gorinchem. Het fort is tegenwoordig een culturele pleisterplaats, een bed & breakfast. En tevens is hier het WOII- en Vliegeniersmuseum gevestigd.