Afbeelding

Ondergrondse containers voor restafval in Vianen; BOA’s gaan controleren op dumpen afval in Leerdam

Algemeen

VIJFHEERENLANDEN • Het restafval in de voormalige gemeente Vianen moeten inwoners binnenkort weg gaan brengen naar nieuwe ondergrondse containers. Daarmee wordt de afvalinzameling in de hele gemeente gelijkgetrokken.

“We gaan afvalstromen die hergebruikt kunnen worden of als grondstof voor andere producten kunnen dienen huis- aan- huis inzamelen”, licht wethouder Christa Hendriksen. “Daarnaast gaan wij ondergrondse containers voor restafval plaatsen, waar inwoners dus restafval naartoe gaan brengen. Zo kunnen we waardevolle grondstoffen hergebruiken en de afvalverwerkingskosten beter beheersen.”

Voor laagbouwwoningen geldt dat grijze minicontainers die voorheen voor restafval waren, stickers met scheidingstips krijgen en eenmalig worden gespoeld. Daarna worden ze alleen nog ingezet voor inzameling van verpakkingen van plastic, metaal (blik) en drankpakken (pmd). Pmd hoeft dus niet meer in zakken langs de straat worden aangeboden. De groene container voor gft en de blauwe container voor papier/karton blijven behouden.

Appartementen
Bewoners van appartementengebouwen waren al gewend aan ondergrondse containers. Voor hen verandert er echter ook iets. Deze bewoners gaan voortaan restafval en pmd-afval samen in één container inleveren. De afvalverwerker zorgt dat restafval en pmd achteraf gescheiden verwerkt worden.

Om misbruik van de containers te voorkomen zullen alle ondergrondse containers voor restafval en pmd én bovengrondse containers voor gfe afgesloten worden en open te maken zijn met een pas. Containers voor papier en glas worden niet afgesloten.

Pasjes
Het afsluiten is een maatregel die niet uit de lucht komt vallen, benadrukt wethouder Hendriksen. “In Leerdam zien we dat er in de containers daar door inwoners uit andere gemeenten én door bedrijven afval in de containers wordt achtergelaten. Vandaar dat we daar ook met pasjes gaan werken om dit tegen te gaan.”

Een ander probleem is het dumpen van afval, wat ook in Leerdam een punt van zorg is. “We gaan met behulp van BOA’s daar strenger op handhaven. Daarnaast komt er meetapparatuur in de ondergrondse containers die een seintje geeft als deze vol is. Zo kunnen ze tijdig geleegd worden en zal er minder afval buiten de containers achtergelaten worden.”