Nog geen voorrang voor fietsers

vijfheerenlanden • Op rotondes waar fietsers in de gemeente Vijfheerenlanden nu nog geen voorrang hebben, blijft dit voorlopig zo. Dat is de conclusie die burgemeester en wethouders trekken uit een onderzoek hiernaar van adviesbureau DTV Consultants.

Het onderzoek was uitgevoerd op verzoek van de gemeenteraad. Het bureau keek of het raadzaam zou zijn om de voorrangsituaties op rotondes in de hele gemeente gelijk te trekken. DTV Consultants concludeert dat het te adviseren is om in de bebouwde kom fietsers op elke rotonde voorrang te verlenen, maar ziet teveel praktische bezwaren om dit daadwerkelijk door te voeren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de beide rotondes aan weerszijden van station Leerdam. ‘Het veranderen van de voorrangssituatie heeft invloed op de spoorveiligheid. (..) Op het moment dat er maatregelen zijn getroffen, zoals ontruimingslichten of een verdiepte ligging, kan de fietser in de voorrang worden gezet.'
DTV Consultants heeft specifiek gekeken naar drie oversteken in Vianen: twee op de Bentz-Berg (ter hoogte van Amaliastein en ter hoogte van de Helwich van Vianendreef) en de fietsoversteek op de Helsdingse Achterweg ter hoogte van de Groenekade/ Monnikendreef. Over de beide fietsoversteken over de Bentz-Berg concludeert DTV dat ze voldoen aan bijna alle voorwaarden om fietsers in de voorrang te leggen.
Lees het volledige artikel op: www.hetkontakt.nl/regio/vijfheerenlanden.