• De GGD pop-up testlocatie in Leerdam.
• De GGD pop-up testlocatie in Leerdam. Foto: Nico Van Ganzewinkel

In Leerdam zonder afspraak testen

leerdam • Sinds afgelopen donderdag heeft Leerdam een GGD-testlocatie waar ook zonder afspraak op het coronavirus getest kan worden.

De locatie aan het Meidoornplein, achter de Etos aan het Europaplein, opende donderdag officieel de deuren. Het is mogelijk om hier te testen van maandag tot en met zaterdag, tussen 9:00 en 17:00 uur. En daarvoor hoeft dan niet perse eerst een afspraak bij de GGD gemaakt te worden. Wel moeten mensen een ID-bewijs meenemen naar de testlocatie.
Maandag was de wachtrij voor de testlocatie enorm. Een omwonende liet weten dat mensen die boodschappen deden, en auto's die de parkeerplaats op- en afreden, zich een weg door de rij wachtenden moesten banen. Niet bepaald een ideale situatie, maar een uitzondering, volgens GGD Utrecht. Het had namelijk alles te maken doordat de GGD te kampen had met uitval door ziekte waardoor er minder capaciteit aanwezig was op de testlocaties, en een telefoon- en computerstoring, waardoor het Klant Contact Centrum telefonisch minder goed bereikbaar was. De GGD riep in de loop van de middag zelfs op om even niet naar de vrije inloop te gaan. Aan het einde van de middag was de storing verholpen.

Ook RTV Utrecht meldde maandag dat de wachttijden voor een coronatest bij de GGD zijn in de regio flink waren opgelopen. Wachtenden in de rij bij de Jaarbeurs in Utrecht hadden het zelfs over twee uur in de rij staan, maandagmiddag. Inmiddels is het weer mogelijk om zonder afspraak een coronatest te laten doen bij de GGD. De GGD heeft er nu weer vertrouwen in dat mensen ook zonder afspraak niet lang in de rij hoeven te staan.

"Op alle fronten konden we niks", concludeerde woordvoerder Lydia van der Meer, tegenover RTV UTrecht. Die wilde benadrukken dat mensen de GGD blijven volgen op de sociale media. "Daar zullen we zo snel mogelijk updates delen." Ze benadrukte te begrijpen dat er ook mensen met klachten zijn die niet in een lange rij willen gaan staan, of omkeren als ze er al lang instaan: "Ik snap het best dat mensen dan denken: toedeloe ik ga naar huis. Je mag gaan, maar blijf met klachten dan wel thuis tot het wel gelukt is je te laten testen."

Wat wellicht iets verlichting moet geven is de oproep van het demissionaire kabinet om bij klachten, zelf te testen. "Het is nog niet ingegaan maar ze zijn aan het kijken wat de voorwaarden zijn waaronder je wel een zelftest kan doen, ook als je klachten hebt. Ze hebben nieuwe informatie uit nieuwe onderzoeken gezien, die laten zien dat ook als je klachten hebt, bepaalde zelftesten ook heel erg betrouwbaar kunnen zijn", vertelt Bas Boogmans, arts infectieziekenbestrijding bij de GGD regio Utrecht tegen RTV Utrecht. "We moeten nog kijken wat de spelregels zijn, wat we nog moeten ontwikkelen. Met name als mensen zelf toch een kwetsbare gezondheid hebben of in de buurt zijn van mensen met een kwetsbare gezondheid. Dan wil je dat ze bij klachten toch ook echt een test laten doen bij de GGD. Maar zeker met de hoge besmettingscijfers van nu kan het een mooie aanvulling zijn."