• Yort van Wijk kwam precies één punt tekort.
• Yort van Wijk kwam precies één punt tekort. Foto: Mitch Koolen

Yort van Wijk mist Nederlandse titel op één punt

spa • Yort van Wijk deed op de kartbaan in het Belgische Spa een ultieme poging om Nederlands kampioen te worden. 

De 18-jarige karter uit Acquoy vocht in de ID Engines Senior voor wat hij waard was en won de drie races, maar in de eindafrekening kwam hij precies één punt tekort voor de titel. Die eer ging naar Sam Calis.
Broer Ties van Wijk had ook nog kans op het kampioenschap in de ID Engines Junior. Na een door motorproblemen mislukte kwalificatie moest het 11-jarige talent van ver komen en dat was net te veel gevraagd. Hij eindigde als vierde in de eindstand.

Yort kende de baan in Spa, die tegen het F1-circuit aan ligt, tot een week geleden nog niet. "Ik had nog nooit op deze baan gereden. Vorige week hebben we hier voor het eerste getraind en het voelde meteen heel goed aan. Zowel in droge als in natte omstandigheden ging het goed, we hadden een goede afstelling en alles liep soepel. Ik vind het echt een top baan. Dat zal iedereen zeggen over een baan waar je snel bent, maar ik vind het echt geweldig. Er is veel hoogteverschil en dat zie je bij kartbanen in Nederland bijna niet. De kombocht is gaaf en die voel je wel in je buik. Dit is echt genieten."

Ondanks het nipt mislopen van de titel, kan Yort terugkijken op een fraai seizoen. "Uiteindelijk is het een topseizoen geworden. Aan het begin van het seizoen hadden we hier meteen voor getekend, maar als je erbij zit, wil je altijd meer natuurlijk."