Keppel ziet spoken

Opmerkelijk verhaal van Arie Keppel in Het Kontakt van vorige week. Ongebruikelijk lettertype, geen redactionele stuk, niet gepresenteerd als ingezonden brief, geen advertentie – vreemd hoe deze krant zijn commentaar afdrukt. Grootte: een derde pagina.
Het is zo’n beetje hetzelfde als wat hij in zijn e-mails aan mij vorig jaar debiteerde. Rabiaat tegen vaccinaties, ‘ernstige gezondheidsschade door de vaccins’ (feitelijk onjuist), schending van privacy, demonisering van niet gevaccineerden en nu aangevuld met de oproep aan alle kerken om een vergelijkbaar standpunt in te nemen. ‘Waar zijn de kerken?’

Dat zal weinig weerklank vinden, denk ik. Maar is het geen tijd voor de PKN om deze zienswijze publiekelijk te bestrijden?
Een aanzienlijk deel van de orthodoxe protestanten zal zich stilzwijgend verschansen achter hun dogma’s en een probleem blijven vormen voor de rest van de bevolking, samen met andere onnozele Nederlanders die het overheidsbeleid aan hun laars lappen.

Wie kerkganger is – ik overigens niet – en zich laat vaccineren is volgens Keppel, oud SGP-wethouder van volksgezondheid, ‘voor Koning Jezus een lafaard’. Hij roept hiermee op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Op Keppel heb ik een jaar geleden, toen zijn vrouw corona had, al in diverse e-mails empathisch ingepraat om zijn dwaze standpunten te herzien of, ten minste, pragmatisch, anderen in zijn omgeving te vrijwaren van eventuele besmetting, afstand te houden. Hij had er lak aan.

We waren het met elkaar eens dat de arrogante roerganger achter het overheidsbeleid, Jaap van Dissel, grote fouten maakte, die hij nooit heeft erkend, zoals het belang van mondkapjes en, vooral, ventilatie. Maar daarna scheidden onze wegen; hij verbrak de correspondentie abrupt, zonder verklaring, doof voor mijn argumenten.
Gek dat hij in Het Kontakt de ruimte krijgt.


Jos Kool,
Leerdam

Noot van de redactie: De redactie betreurt het dat bij het schrijven van Arie Keppel in Het Kontakt van vorige week niet duidelijk is aangegeven dat het een advertentie betrof.