• Lichtjesavond Leerdam: samen herdenken.
• Lichtjesavond Leerdam: samen herdenken. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Sfeervol en samen herdenken

Lichtjesavond Leerdam stelt nabestaanden in de gelegenheid hun dierbare overledenen, familie, vrienden of bekenden, te gedenken in een periode waarin het dagelijks leven wordt overheerst door de donkere dagen en door feestdagen. Zo worden de overleden dierbaren die avond op een bijzondere manier, in een sfeervolle en ingetogen omgeving herdacht. Alleen of met anderen stilstaan bij overledenen, ongeacht waar deze begraven of gecremeerd zijn. Tijdens deze avond staan herdenken, beleven, herinneren en het samenzijn centraal.

Rondom Rehoboth, bij de Herinneringsboom en op de begraafplaats wordt alles sfeervol verlicht. Zo wordt onder andere door zang, een gedicht, een herinneringssteentje en de verschillende vormen van symboliek op gepaste wijze stilgestaan bij alle dierbare overledenen. Er is voor iedereen de mogelijkheid om een lichtje of een steentje te plaatsen op het graf van de overledene of bij de nieuwe herdenkingsplek met de 'De Herinneringsboom'. Op de begraafplaats of in Rehoboth is er tevens gelegenheid om gevoelens en herinneringen te delen met anderen, onder het genot van een kopje koffie of warme chocolademelk.

“We koesteren de herinneringen aan onze overledenen het gehele jaar door, maar de Lichtjesavond is een dag waarop we dit nog eens in het bijzonder willen doen. We hopen oprecht dat het gevoel van verbondenheid mensen op deze avond troost zal bieden.” 

Stichting Lichtjesavond

Deze avond wordt geheel georganiseerd door de Stichting Lichtjesavond gemeente Vijfheerenlanden in Leerdam, met medewerking van vele vrijwilligers en de gemeente Vijfheerenlanden en is toegankelijk voor alle inwoners van inwoners en omgeving en voor hen die een overledene hebben begraven op een Leerdamse begraafplaats, maar ook voor hen die gekozen hebben voor een crematie en ter beschikkingstelling aan de wetenschap of welke vorm van afscheid dan ook. Iedereen is welkom, ongeacht of bezoekers kerkelijk betrokken zijn, hoe lang een dierbare al overleden is of waar een dierbare is begraven of gecremeerd. 

Het thema van deze avond is: 'In liefde verbonden'. "Verbonden zijn met onze overledenen, maar ook met elkaar om samen troost en steun te vinden en samen mooie, warme herinneringen op te halen. Juist in deze donkere dagen voor kerst mag niemand met zijn verdriet alleen staan. Laten we er met elkaar, ondanks het verdriet en gemis, een 'warme' avond van maken", aldus Ben de Weerd, medeorganisator van de Lichtjesavond. 

'Juist in deze donkere dagen mag niemand met zijn verdriet alleen staan'

Overigens kan de organisatie nog enthousiaste vrijwilligers gebruiken om op deze dag ’s morgens, ’s middags en ’s avonds hand- en spandiensten te verlenen. Interesse? Mail naar: lichtjesavondleerdam@gmail.com.

Herinneringen in beeld

'Verloren, vervaagd en opgelost in de razendsnelle tijd, beeldherinneringen. Een lach of een stem zijn onvergetelijk, maar een gezicht, een blik of houding vervagen in de tijd, verloren. Nog één keer je gezicht te zien, groot te mogen tonen aan een ieder die jou heeft gekend of liefgehad. Dit was mijn moeder, mijn vader, mijn kind, mijn grootouder. Kijk, hier op dit beeld, de mensen die wij verloren in de tijd, maar nooit zullen worden vergeten. De mensen waar wij van hielden, onze liefdes, onze trots, kijk!'

Tijdens de Lichtjesavond 'in liefde verbonden' worden op de beeldschermen in rouwcentrum Rehoboth portretten van overleden dierbaren getoond. Deze foto's kunnen door nabestaanden worden ingezonden tot uiterlijk 5 december. De foto's komen voorbij in een presentatie met mooie en rustige 'live' muziek door het vocaal ensemble Musica da Lima.

Ook een foto toevoegen aan 'Herinnering in beeld'? Mail deze dan (met hoge kwaliteit), inclusief naam (roepnaam) en geboorte- en overlijdensdatum naar: lichtjesavondleerdam@gmail.com.