• Kerkenavond in Lexmond.
• Kerkenavond in Lexmond. Foto: Aangeleverd

Samen tegen schulden en armoede

lexmond • Op initiatief van Maatje Vijfheerenlanden kwamen vorige week in Huis het Bosch in Lexmond vertegenwoordigers van kerken uit de gemeente Vijfheerenlanden bijeen om te praten over de omvangrijke problemen van armoede en schulden binnen de gemeentegrenzen. Belangrijkste gespreksonderwerpen deze avond waren het doorbreken van het taboe rondom het hebben van schulden en het grote aantal kinderen (900) in de gemeente die opgroeien in armoede. 

Wethouder Tirtsa Kamstra (Jeugd, Onderwijs, Sport) hield een indringend betoog over dit onderwerp voor de betrokken vertegenwoordigers van een groot aantal kerken. Zij noemde het onverteerbaar dat zoveel kinderen in de gemeente onder deze omstandigheden opgroeien.

Het doorbreken van het taboe rondom schulden was een belangrijk tweede punt tijdens deze goedbezochte avond. Hoewel de (schuldhulp)maatjes van Maatje Vijfheerenlanden al vanaf 2014 veel mensen uit de problemen hebben geholpen, zijn er nog heel veel mensen die onzichtbaar voor de hulpverlening blijven onder andere door schaamte. Over het doorbreken van dit taboe werd door Gerard van Barneveld van de vereniging SchuldHulpMaatje een inleiding verzorgd. Aan de hand van het gebruik van het spel Taboedoorbrekers werd aan de geïnteresseerde vertegenwoordigers van de kerken uitgelegd hoe hiermee om te gaan. Het spel Taboedoorbrekers is voor geïnteresseerden te bestellen via: www.samenhartvoormensen.nl.