• Bij gedenken hoort licht.
• Bij gedenken hoort licht. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Iedereen kan meedoen door een kaarsje bij de voordeur te zetten

'Bij gedenken hoort licht'

leerdam • Nog ruim een maand en dan wordt de Lichtjesavond voor Leerdam en omgeving weer gehouden. Ben de Weerd van Stichting Lichtjesavond Gemeente Vijfheerenlanden legt uit hoe dat op donderdag 9 december in zijn werk zal gaan.

"Bij gedenken hoort licht. We zetten degene die we missen, gedenken en herdenken, in het licht. Zo laten we hem of haar stralen, kunnen we onze gedachten laten meevoeren met het vlammetje van de kaars en kunnen we ons verwarmen aan de mooie herinneringen en gekoesterde momenten. Zet tijdens de lichtjesavond een kaarsje bij de voordeur. Laat op die manier zien dat u een bijdrage levert aan deze bijzondere lichtjesavond en zet uw dierbare in het licht. Wat een prachtig gezicht moet het zijn om tijdens de lichtjesavond een prachtig lint van lichtjes door Leerdam te zien gaan. Lichtjes die warmte brengen en hoop tot in de kleinste hoekjes van onze stad. Vele kleine lichtjes die samen een warme deken over de stad leggen, een warme deken van troost. Het leven is kostbaar, een wonder. We genieten van de mooie momenten, maar helaas gaan we ook door verdrietige periodes van pijn en gemis heen. Hoe mooi is het dat we op Lichtjesavond de mensen mogen herinneren die we moeten missen. Dat we stil mogen staan bij al het moois dat we samen hebben beleefd en zo samen mogen gedenken wie zij waren en altijd voor ons zullen zijn”, zegt Ben die nauw bij de organisatie van de avond is betrokken. De voorbereidingen voor de Lichtjesavond ‘In Liefde Verbonden’ voor Leerdam en omgeving zijn in volle gang, vertelt Ben.

"Maak het graf van uw geliefde 'extra' zichtbaar, persoonlijk, tijdens de Lichtjesavond op 9 december. Zelf bij het graf, op lichtjesavond iets 'extra’s' doen kan ook." Ben noemt een voorbeeld: "Bij het graf van haar oma heeft ze het gedicht dat op de rouwkaart stond in grote letters in een mooie lijst neergezet. Op een klein bijzettafeltje staat de kandelaar met de grote kaars en een bos witte gerbera’s, de lievelingsbloemen van oma. Daarnaast een mandje met kaartjes. Het gedicht van de rouwkaart staat erop. Kleindochter gunt de mooie, troostende woorden ook andere mensen en wil de kaartjes daarom graag uitdelen. Ze zet nog wat extra lantaarns met kaarsen neer, zodat het graf voor bezoekers duidelijk zichtbaar is."

"Maak het graf van uw geliefde 'extra' zichtbaar, persoonlijk, tijdens de Lichtjesavond op 9 december. Misschien is dat even 'wennen', maar het mag! Voelt u zich alstublieft vrij om op uw of jouw passende manier ook op die wijze uiting te geven aan uw bijzondere relatie met hem of haar. 'In liefde verbonden' kan daarmee ook een bijzondere uitstraling hebben naar andere bezoekers op de lichtjesavond. Zo maken we met elkaar de avond opnieuw tot een bijzondere avond!"

De decembermaand is voor veel mensen een periode van samenzijn met familie en vrienden. Voor nabestaanden is het gemis van een dierbare rond de feestdagen dan ook extra groot. Voorgaande vijf jaren organiseerde de LBV Vereniging voor Uitvaartbegeleiding de Lichtjesavond in Leerdam, een speciale avond. Het bestuur van genoemde vereniging heeft echter gemeend dat de organisatie van de Lichtjesavond hun mogelijkheden overstijgt, met name vanwege de aansprakelijkheid voor mogelijke calamiteiten. 

In 2020 werd daarom een stichting in het leven geroepen, Stichting Lichtjesavond Gemeente Vijfheerenlanden, om de Lichtjesavond niet verloren te laten gaan.