De Parkinsonboxinggroep bij Sport en Bewegen in Vianen.
De Parkinsonboxinggroep bij Sport en Bewegen in Vianen. Foto: Levien Vermeer

Zorg-gerelateerd aanbod voor specifieke doelgroepen: Parkinsonboxing in Vianen

Algemeen

VIANEN • Cor en Yvonne van Zanten onderscheiden zich met Sport en Bewegen in Vianen door een zorg-gerelateerd aanbod voor specifieke doelgroepen.

In een bovenzaal van sportschool Sport en Bewegen in Vianen wordt gehijgd en gepuft. Op de verende blauw-gele vloer dansen de boksers in vier duo’s om boksballen heen en coachen elkaar, onder leiding van trainer Ismail Balkaa (21). “Sneller…, stop…, versnellen…,valt het tegen…?” 

Parkinsonboxing, zo staat op de site van de sportschool te lezen, is een ‘non-contact boksen gerelateerde fitness training’. Het kan de mobiliteit, balans, kracht en kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met Parkinson. Bovendien is boksen een stress-verlichter. 

Ismail vertelt hoe hij zijn oefeningen samenstelt. “Vorige week waren ze gericht op techniek en actie-reactie, vandaag op kracht en conditie. Verder komen onder andere balansoefeningen, bokszaktraining, hand-oogcoördinatie en voetenwerk aan bod. We hebben trouwens vooral veel plezier met elkaar.” 

Hij kijkt op zijn mobiel en geeft aan hoeveel seconden de duo’s nog hebben, voor ze van partner mogen wisselen. Sommige deelnemers trekken tussendoor bokshandschoenen aan. “Het is toch lekkerder met handschoenen, omdat je knokkels dan niet beschadigen”, legt één van de deelnemers uit. 

Brein trainen
Ismail geeft nog een aanwijzing: “Ik geef er nu een taakje bij: wat de één zegt, moet de ander herhalen, dus als de één ‘versnellen’ roept, herhaalt de ander dat.” En hij licht toe waarom hij dat doet: “Met dubbeltaken train je het brein.” Het is een gemengde groep, vertelt Ismail. “Omdat ik daarvoor gecertificeerd ben, kunnen we deze les ook aanbieden aan mensen die minder belastbaar zijn of een hart- en vaatziekte, reuma, fibromyalgie of diabetes hebben.”

En dan tegen de groep: “Oké, zijn we er allemaal weer klaar voor? Dan gaan we nu grote bewegingen maken, kom op.” Hij begint met het cooling down programma. “Jullie zijn toppers”, complimenteert de coach. Na zijn stageperiode hier, geeft hij nu parttime les, en volgt ondertussen nog een opleiding tot fysiotherapeut. 

Vorige week kwamen er twaalf belangstellenden naar de eerste proefles Parkinsonboxing, vandaag zijn er acht deelnemers. 

Fitter en energieker
Vijf personen uit deze groep hebben Parkinson, en Bennie den Besten (30) is beperkt door niet aangeboren hersenletsel, zo’n tien jaar geleden opgelopen door een auto-ongeluk. “Ik heb een spasme aan de rechterkant van mijn lichaam, daarom fitness ik twee keer per week, en doe ook met deze groep mee.”

Wat merkt hij van het effect? ,”Het maakt me fitter en energieker.” Zijn vader vult aan: “In deze groep worden ook balansoefeningen gedaan, dat heeft een positieve invloed op zijn evenwicht.” 

Die positieve invloed van het boksen wordt door Gea van Vulpen (44) beaamd. Zij heeft anderhalf jaar geleden de diagnose Parkinson gekregen. “Ik merk ook dat het bewegen en werken aan coördinatie bij het boksen goed is voor mijn balans.” 

Stimulans
Centrum Sport en Bewegen richt zich steeds meer op specifieke doelgroepen. Door Parkinson gaat de motoriek achteruit en wordt je strammer, vervolgt Gea. “Ik hoop door Parkinsonboxing de ziekteontwikkeling af te remmen.” Haar vader Dick van Vulpen (72) vindt het leuk zijn dochter te vergezellen. “Het is ook goed voor mij en m’n stijve spieren.”

En, vult Gea aan: “In groepsverband zoiets doen is een betere stimulans. Bovendien staan persoonlijke aandacht en sfeer hier op nummer één.” 

Cor van Zanten (59) is het daar mee eens. “Daar onderscheiden we ons mee. En het moet betaalbaar blijven voor de deelnemers, dat bekijken we in alle redelijkheid. Soms is vergoeding door de verzekering een optie. Er is gewoon steeds meer behoefte aan een zorg-gerelateerd aanbod, ook voor de jeugd. Zo geven we bijvoorbeeld Sport-kanjertraining ter stimulering van sociaal vaardig gedrag en het voorkomen of verminderen van sociale problemen zoals pesten en uitsluiting.” 

In 1990 is hij zelf met judolessen begonnen: “Dat is mijn passie.” 

Inmiddels heeft Sport en Bewegen een deskundig team, waaronder een fysiotherapeut in dienst, en zo’n vierhonderdvijftig leden. Je kunt er terecht voor fitness, cardiofitness, spinning, vechtsporten en dus diverse specifieke doelgroep trainingen.

Meer informatie: www.sportenbewegen.com.