donderdag 4 november

Theater met grote poppen in GO
14:30, Leerdam. Theatercollectief de Muzen brengt in Stadspodium GO een theaterprogramma met levensgrote poppen, gericht op ouderen die beginnend dementerend zijn. De entree is 7,50 euro. Begeleid door videobeelden en de muziek van Vivaldi - een componist die geïnspireerd werd door de natuur - zien de bezoekers de wisseling van de seizoenen voorbij komen. Reserveren en betalen via www.go-leerdam.nl.

‘Leven onder de microscoop’
20:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi, Overboeicop 15. Bij Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden geeft Wim van Egmond een lezing over ‘Leven onder de Microscoop. Hij gaat daarbij met behulp van foto’s in op de wereld van ééncelligen en andere minuscule wezentjes. Ze zijn alleen zichtbaar met een microscoop. Het vereist een speciale techniek, geduld en handigheid om die beelden fotografisch vast te leggen. Wim van Egmond beheerst die techniek. Hij won reeds verschillende prijzen en voer in 2009 mee met de Beagle. Aanmelden kan via info@natuurcentrum.nl. De entree is 5 euro (waarvoor bezoekers vijf loten voor de loterij krijgen). Covid-paspoort is verplicht.

Nynke Laverman
20:30, Nieuwegein, De Kom. ‘Plant’ is een indringende muzikale trip. Zangeres Nynke Laverman kruipt in het fluisterregister van haar stem en wisselt kwetsbare, ijle soundscapes af met beats en spoken word. De gedempte pianoklanken en explosieve, vulkanische drumsessies van Sytze Pruiksma trekken je moeiteloos mee in de filmische, surreële werelden van videokunstenaar Douwe Dijkstra.

vrijdag 5 november

Natuurwerkdag Honswijk
Dag, Everdingen. Landschap Erfgoed Utrecht houdt op vrijdag 5 en zaterdag 6 november de jaarlijkse Natuurwerkdag. Tijdens deze dagen kunnen volwassen en kinderen in het hele land aan de slag met het beschermen van de natuur en het landschap. In de provincie Utrecht kun je kiezen uit 49 klussen. Zo kun je bij Stichting Honswijk Everdingen bomen planten en wilgen knotten bij Fort Everdingen. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl.

Taalkunstenaar
20:30, Nieuwegein, De Kom. Pieter Jouke ken je wellicht van ‘De Staat van Verwarring’, het programma waarin hij samen met absurdist Ronald Snijders smakelijke grappen en klinkklare onzin de zaal in slingert. Maar solo kan hij er ook wat van. In ‘Laars Lappen’ trakteert Jouke op interessante inzichten en hilarische grappen, linkt hij het onlinkbare en krijgen bestaande ideeën een nieuwe draai.

zaterdag 6 november

Repair Café Vianen
9:00, Vianen, Wijkcentrum Monnikenhof, Langeweg 6B. Voor de reparatie van elektrische en huishoudelijke apparaten, muziekinstallaties, elektronica, gereedschap, speelgoed, rollators, fietsen, kleine kledingreparaties of verstelwerk is er tot 12.00 uur het Repair Café Vianen. De reparatiewerkzaamheden zijn gratis. Bezoekers zijn ook welkom voor alleen een praatje. Voor meer informatie: repaircafevianen@gmail.com of Elly van Stiphout, 06-13636414.

Boelmarktloods
9:00, Meerkerk. De Boelmarktloods aan de Energieweg 3 is open tot 11.30 uur. Er is gelegenheid om tweedehands spullen in te leveren voor de volgende markt én ze te kopen.

Nationale Kunstdagen
11:00, Gorinchem. De Nationale Kunstdagen – een grote kunstbeurs – strijkt dit jaar neer in Gorinchem. Op 6 en 7 november exposeren 185 kunstenaars hun werken in ‘Next Level’, onderdeel van de Evenementenhal Gorinchem. Tijdens de kunstbeurs komt men op een heel laagdrempelige manier met kunst in aanraking en kan er direct contact gelegd worden met de kunstenaars om zo het verhaal achter een werk horen. De kunstenaars laten een mix aan uitingen, stijlen en vormen zien. Van schilderkunst tot fotografie en sculpturen tot beelden van keramiek, realistisch en abstract en alles wat daartussen zit. De openingstijden zijn beide dagen van 11.00 tot 17.30 uur.

Veteranencafé
14:00, Gorinchem. Na de brand in de kantine van de Dorstige Types en het sluiten van POGO,Is het veteranencafé weer terug waar het werd begonnen: Hotel Gorinchem, aan de Van Hogendorpweg 8-10. Tot 16.00 uur zijn de deuren open voor veteranen en actief dienende militairen en hun partners. De bijeenkomsten staan voortaan elke eerste zaterdag van de maand op de planning.

Dieuwertje Blok, Jeroen Kramer
15:00, Nieuwegein, De Kom. Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer, je kent ze vast wel van televisie, gaan op zoek naar prinsen en sinaasappels in ‘De Prins van Oranje (7+)’, een spannend sprookje over reizen en thuiskomen, over list en bedrog, en over verliezen en winnen. Maar bovenal over de liefde!

Bingoavond West-End
19:30, Leerdam, P.M. van Gentstraat 20. Wijkvereniging West-End houdt in het wijkgebouw een bingoavond. De deuren gaan een uur voor aanvang open.

Najaarsconcert Vuren
20:00, Vuren. In de Thaborkerk aan de Mildijk geeft christelijke brassband Harp & Luit uit Vuren het najaarsconcert. Te gast is fanfarekorps De Volharding uit Deil. De bezoekers kunnen zo de verschillen tussen een brassband en een fanfare zien en ervaren. De toegang is gratis.

Try outs Jesus Christ Superstar
20:00, Gorinchem, Centraal Punt, Grote Haarsekade 120. Try out van de voorstelling Jesus Christ Superstar door Theatergroep Manteau. Jesus Christ Superstar vertelt het verhaal van de laatste dagen uit het leven van Jezus, grotendeels vanuit het gezichtspunt van Judas. Die discipel vindt dat Jezus de aandacht te veel vestigt op zijn persoon en zijn principes en idealen ontrouw is. Ook op zondag 7 november om 14.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.theatergroepmanteau.nl of www.ticketview.nl/shop/manteau

zondag 7 november

Addams Family 2 bij Lingefilm
11:00 + 14:30, Geldermalsen, De Pluk, Rijkssstraatweg 64.Op zondag 7 november is het feest voor het hele gezin. De Lingefilm viert Halloween met een computergestuurde animatiefilm The Addams Family 2. Dit keer raakt de Addams Family verzeild in bizarre avonturen wat leidt tot hilarische ontmoetingen met allerlei nietsvermoedende mensen. Maar waar ze ook heen gaan, de leden van de Addams Family blijven altijd hun griezelige, gekke zelf. Om 11:00 uur is er een autisme-vriendelijke voorstelling, met een mogelijkheid om daarna om aan een creatieve Halloween-activiteit mee te doen. Verder is er een voorstelling om 14:30 uur, met de mogelijkheid om vanaf 13:45 uur vleermuizen, skeletten en een Lurch te maken. De entree is 7,50 euro, met een LingeFilmPas 6 euro E-tickets zijn te bestellen via www.lingefilm.nl

Belle en het Beest
13:30, Nieuwegein, De Kom. Prins Dinand wordt gekroond tot koning, hij mist alleen nog een koningin aan zijn zijde. Alle dorpsmeisjes zijn al druk bezig met grootse trouwplannen, behalve Belle, zij droomt van grote avonturen. Maar dan wordt de prins vreselijk vervloekt. Zal hij ooit de ware liefde vinden? Ook om 16.00 uur.

Laurens Moreno Ensemble
15:00, Neerijnen, Stroomhuis. Het Laurens Moreno Ensemble brengt hun geheel eigen versie van de Hongaarse zigeunermuziek. Samen nemen ze het publiek mee in hun verhaal over deze muziek met de soms eeuwenoude liederen die op het gehoor zijn overgebracht van de ene generatie naar de volgende. Entree: 15 euro. Voor coronaregels en reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl

dinsdag 9 november

Start leesclub literatuur
14:00, Vianen, Bibliotheek. Met plezier mooie boeken aan het lezen en die leeservaringen graag delen met anderen? Word dan lid van een Senia leesgroep. In Vianen start binnenkort een leesclub literatuur. In Bibliotheek Lek en IJssel is op dinsdagmiddag 9 november een informatiebijeenkomst voor mensen die het leuk vinden om moderne literatuur te (gaan) lezen en daardoor in contact willen komen met andere liefhebbers. De informatiebijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia samen met de bibliotheek. Meer informatie over de werkwijze is te vinden op www.senia.nl. Graag aanmelden via: ria.benschop@senia.nl.

Beter Ademen
19:30, Leerdam, online. Mantelzorg VHL houdt, speciaal voor mantelzorgers, een online workshop over de Methode Beter Ademen. Tijdens deze workshop wordt de adembeweging op een verrassende en nieuwe manier benaderd. Hierdoor krijgen mantelzorgers handvatten om beter een hoge belasting aan te kunnen. Aanmelden voor de workshops kan via info@mantelzorgvhl.nl. Noteer in de mail naam, telefoonnummer en woonplaats. Na aanmelding wordt een e-mail met daarin de deelnamelink verstuurd. Meer informatie: www.welzijnvianen.nl.

Passage Hei- en Boeicop
19:45, Hei- en Boeicop, De Rank. Corlene Burggraaf komt bij Passage Hei- en Boeicop vertellen over haar werk als fysiotherapeut. Deze avond is er ook een kaartverkoop.

Lezing Mauritslinie
20:00-22:00, Neerijnen, Stroomhuis. Streekhistoricus Ferdinand van Hemmen houdt een lezing over de Mauritslinie. De Mauritslinie is net als de bekende Hollandse Waterlinie en de Grebbelinie van groot belang geweest voor Nederland. De Mauritslinie vormde tijdens de Tachtigjarige oorlog (1568 – 1648) de begrenzing van de Noordelijke Nederlanden en was bedoeld de invasies van de Spanjaarden te verhinderen en plunderaars tegen te houden. Entree: 5 euro. Reserveren via www.stroomhuisneerijnen.nl. Coronaregels zijn van toepassing.

woensdag 10 november

Open eettafel Hagestein
12:00, Hagestein, Hoef en Haag, Dorpsstraat 21. Open eettafel. Opgeven kan tot 6 november bij Bep v.d. Lee, 06-30130815 of Nel de Leeuw, 376636.

DOE-middag Windroos
13:30, Gorinchem. De Windroos, vmbo-school, houdt voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 een DOE-middag. Zij kunnen dan ervaren hoe het is om les te krijgen op een middelbare school. Er zijn verschillende minilessen en er wordt gewisseld van lokaal en docent. Ook ouders zijn welkom. Er wordt voorlichting gegeven. Inschrijven kan via https://windroos.cvo-av.nl/.. Meer informatie: 0183-611111.

Beginning bij Lingefilm
20:30, Geldermalsen, De Pluk, Rijksstraatweg 64.De indrukwekkende psychologische film Beginning is een debuutfilm over een vrouw in een Jehovagemeenschap die zichzelf vragen stelt over de betekenis van de regels in die gemeenschap. De stiltes en geluidseffecten voeren de spanning op tijdens deze psychologische film. De entree is 9 euro, met een LingeFim FanPas 6,50 euro. E-tickets zijn te bestellen via www.lingefilm.nl