Parkeerproef in centrum Leerdam

leerdam • In het centrum van Leerdam is de gemeente sinds 1 november 2021 een parkeerproef gestart. De gemeente heeft besloten om de betaalde parkeerplaatsen in de ochtend een half uur langer gratis te maken. 

De gemeente hoopt het hiermee makkelijker te maken om in de avond te kiezen voor een betaalde parkeerplaats in plaats van te zoeken naar een vergunningparkeerplaats. De parkeerproef moet er met name voor zorgen dat vergunninghouders in de avonduren kiezen om te parkeren op een betaalde parkeerplaats, die in de avond gratis is. Nu gaan zij vaak op zoek naar een vergunninghoudersparkeerplaats. 

Daardoor zijn parkeerplaatsen voor vergunninghouders vaak bezet. Het zoeken naar een vrije vergunningparkeerplaats zorgt voor een extra druk op de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in het centrum van Leerdam. 

Voordat de proef van start ging begon het betaald parkeren om 9:00 uur 's ochtends. Tijdens deze proef start het betaald parkeren om 9:30 uur 's ochtends. 

De parkeerproef duurt tot minimaal 31 januari 2022. Het effect van de proef wordt gemeten met een parkeeronderzoek in het centrum van Leerdam, waarbij ook wordt gekeken of het geparkeerde voertuig wel of geen vergunning heeft.  

De resultaten worden in de loop van januari 2022 gepubliceerd. Dan wordt ook besloten of de parkeertijden blijven, of weer worden teruggezet.