Coronamaatregelen terug in Schoonrewoerd

schoonrewoerd • Hoewel dinsdag meer duidelijkheid is gekomen in de nieuwe geldende coronamatregelen, nam Ad de Jong, eigenaar van de Dagwinkel in Schoonrewoerd, eerder al het heft in eigen handen. Klanten werden vorige week al gevraagd een mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te houden in de winkel.

"Het belangrijkste wat mij ertoe heeft doen besluiten deze maatregelen weer in te voeren, is het oplopen van de ziekenhuis- en ic-opnames”, vertelt De Jong. ”Waarom zou je wachten op een kabinetsbesluit als je ziet dat er door rood licht gereden wordt? Voor de mensen in de zorg wordt de druk veel te hoog. In Schoonrewoerd zijn er redelijk veel mensen die in de zorg werken en die druk op de zorg neemt maar toe.” Ook is de supermarkteigenaar bezorgd om de mensen die hun operaties uit moeten stellen, als gevolg van de coronacrisis. "Daarom wil ik het risico dat de mensen in mijn winkel lopen minimaliseren. Ook voor mijn personeel. Wij werken in totaal met negen mensen en ik zou het heel erg vinden als zij corona oplopen. Ik wil er dus alles aan doen om te voorkomen dat we besmet raken en doe wat binnen mijn mogelijkheden ligt.”
Naast de mondkapjesmaatregel en het houden van anderhalve meter afstand, heeft De Jong ook een wastafel buiten de supermarkt staan. Aan klanten wordt gevraagd hun handen te wassen voor binnenkomst. "Ik wil de mensen triggeren om er weer over na te denken. Dus: geen handen geven, wel handen wassen. De kraan staat al sinds maart 2020 voor de winkel en daar maken heel veel mensen gebruik van.”
De Jong realiseert zich maar al te goed dat niet iedereen begrip heeft voor de maatregelen die hij treft. "We waren natuurlijk blij dat we grotendeels van de maatregelen af waren. Maar de meeste mensen die ik gesproken heb, wilden gewoon weer het mondkapje gaan gebruiken.” Bang voor negatieve reacties is De Jong niet. "Ik ben er niet bang voor, want ik wil met iedereen het gesprek of de discussie aangaan. En als we het niet eens worden kan ik daar ook prima mee leven. Gelukkig leven we in een vrij land en tot op grote hoogte mag iedereen zijn eigen mening hebben”, aldus de supermarkteigenaar. In eerste instantie zal de De Jong tot 1 december vasthouden aan de maatregelen, daarnaast volgt hij ook het beleid van de overheid.