Leerlingen KWC en Lek en Linge zij aan zij

culemborg • Eindelijk feest! Bij een kleine tweeduizend leerlingen uit Culemborg en omstreken staat 5 november ge-highlight in de schoolagenda. Dan kunnen ze voor het eerst sinds lange tijd uit hun dak gaan, in het splinternieuwe DS Party & Event Center. Wat het feest bijzonder maakt is dat de scholen KWC en Lek en Linge hier samen in optrekken.

De scholieren kunnen vanaf 20.00 uur terecht in alle zalen aan de Beesdseweg. Het complex is van binnen gloednieuw en zou begin 2020 worden geopend, toen corona een streep door alle plannen trok. Tijdens het eerste grote feest voor scholieren staan dj’s Merco, Sebastian Brink en Elramo achter de knoppen. Ook muziekdocenten van beide scholen nemen plaats in de dj booth, evenals leerlingen zelf. Verder is er een fotobooth, zijn er spellen en wie heeft trek heeft komt vanzelf uit bij het horecapleintje.

Samen

“Prima, dat gaan we doen.” Dat was het even korte als duidelijke antwoord van Thijs Jan van der Leij, kersvers rector-bestuurder van het KWC, op de vraag ‘zullen we samen een schoolfeest houden?’ De vraagsteller was zijn collega bij Lek en Linge, directeur-bestuurder Carel Konings. De aanleiding komt van buiten. Pim van Veen vond het zo sneu dat zijn dochter Maud nog geen echt schoolfeest had meegemaakt, dat hij zelf iets wilde organiseren. 

Herinneringen

“Ik heb goede herinneringen aan mijn middelbareschooltijd op het KWC en de feesten die we daar hielden,” vertelt Van Veen, in Culemborg actief als makelaar. “Maud zit in de tweede van tweetalig havo op Lek en Linge. Na haar groentjesfeest in de brugklas, heeft ze geen enkele activiteit kunnen meemaken. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere leerlingen.”

Feest minderjarigen

Pim van Veen stelde al snel vast dat er veel bij komt kijken als je een feest wilt organiseren voor minderjarigen. Té veel, in zijn geval. Tijdens een gesprek met Mark van Dooren, activiteitencoördinator bij Lek en Linge die veel ervaring heeft met grootschalige evenementen, ontstond een opening. Wat als we het als school oppakken? Of beter: wat als we het als beide scholen oppakken? Immers, alle leerlingen hebben er last van. KWC en Lek en Linge hadden eerder dit jaar al goed samengewerkt met Binnenpret, een online festival waar scholieren konden kiezen uit liefst vijf ‘zalen’ met activiteiten.

Kans

“Het is leuk dat Pim dit heeft aangezwengeld,” zegt Carel Konings. “Na anderhalf jaar corona, is dit eindelijk weer eens het oh zo nodige kersje op de taart. Ik ben blij met deze kans, en ook dat we het samen met KWC doen.” Van der Leij: “Voortdurend ligt voor leerlingen de focus op presteren. Maar dat alleen is niet zaligmakend. We weten dat je beter presteert als je je prettig voelt. Daar kan zo’n schoolfeest zeker aan bijdragen.”

Alle leerlingen 

Initiatiefnemer Van Veen maakt zich op om met ouders en docenten van beide scholen het feest in goede banen te leiden. Eén ding moet hem van het hart: "Sommige mensen denken door de berichtgeving dat het een verjaardagsfeestje voor Maud is. Onterecht, dit is een schoolfeest voor alle leerlingen.”