donderdag 14 oktober

Boeken inleveren
10:00, Leerdam, Parallelweg 24. Overtollige boeken inleveren bij de Boekenmarkt. ‘s morgens van 10:00 tot 12:00 uur en ‘s avonds van 19:00 tot 21:00 uur. Er staat bij de ingang een tafel waarop de boeken geplaatst kunnen worden. Voor informatie over de Boekenmarkt: 06-22588927 of mail boekenmarktleerdam@gmail.com.

Ma en m’n moeder
14:30/ 16:00, Leerdam, Stadspodium GO. Hugo Borst (Rotterdam, 1962) staat bekend als een kritische man die altijd zegt wat hij denkt. Eind 2015 verscheen zijn nieuwste boek, ‘Ma’, over zijn moeder die aan Alzheimer lijdt. Hugo Borst is samen met zijn vrouw, broer en schoonzus mantelzorger voor hun moeder. Kaarten via www.go-leerdam.nl. Doelgroep: mantelzorgers en professionals, belangstellenden. Pilgram initiatief en G0 2021.

Girl Talk
15:30, Vianen. Meidengroep Vianen & Meerkerk door Buurtwerk Vijfheerenlanden: Girl Talk. Tijdens de Girl Talk middag praten de meiden over van alles en nog wat, zoals: thuissituatie, sociale media, jongens, familie, loverboys, liefde, drugs, sociale druk, pestgedrag, verandering van het lichaam, puberteit etc. Ben je een meisje tussen de 10-12 jaar en wil je een keertje komen kijken of je aanmelden? Neem contact op met Femke (Meerkerk): 0613643960 of Lorraine (Vianen): 0657790791.

Be Yourself
19:30, Meerkerk, De Pukkel. Be Yourself Meerkerk, ontmoeting en spelactiviteiten voor en door jongeren onder begeleiding van Buurtwerk Vijfeheerenlanden. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Vind je het leuk om ook eens te komen kijken of wil je meer info? Neem dan contact op met Wolter, via 06-57679050.

vrijdag 15 oktober

Bach uit alle hoeken en gaten
20:00 uur, Vianen, De Grote kerk. Het concertseizoen wordt feestelijk ingeluid met een extra creatief en sprankelend concert. Tijdens dit concert treed de top aan koorzangers van Kamer Cantus, het Orion Baroque ensemble, en solisten op. Tussendoor treed meesterimprovisator Robert de Bree op, op hobos en fluiten. Dirigent Sietse van Wijgerden begeleid de avond. Toegang: Kinderen tot 18 jaar: 5 euro, volwassenen betalen 10 euro. Reserveren kan via: www.cantuskamerkoor.weebly.com.

Hope Gap
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Een vlijmscherp filmdrama van Oscarwinnaar William Nicholson, waarin een gezin uit elkaar valt wanneer de vader zijn zoon vertelt dat hij van plan is zijn moeder te verlaten. Grace (Annette Bening) en Edward (Bill Nighy) wonen in een klein dorp bij de klif van Hope Gap en zijn 29 jaar getrouwd. Als hun zoon Jamie (Josh O’Conner) een weekend komt logeren vertelt zijn vader hem dat hij van plan is om nog dezelfde dag zijn moeder te verlaten. Het eens zo hechte gezin wordt nu geconfronteerd met een nieuwe situatie waarin emoties als ongeloof, woede, onmacht maar ook hoop elkaar kruisen. Kaarten via www.go-leerdam.nl.

zaterdag 16 oktober

Vogelexcursie jeugd
09:00, Everdingen, Lekdijk. Natuur- en Vogelwacht de Vijfheerenlanden houdt voor de jeugd een vogelexcursie naar de Everdinger Waarden. De start is op de Lekdijk aan de westkant van Fort Everdingen. Deelnemen kan vanaf 8 jaar. Jongere kinderen onder begeleiding. Kosten: 3 euro per kind. Meer informatie en opgeven bij: Chr.Kramer@outlook.com of 0345-619684. Kijk ook eens op: www.natuurcentrum.nl.

zondag 17 oktober

Excursie
09:00, Leerdam, Station. Excursie door Natuurcentrum de Schaapskooi. Dit keer: Paddenstoelenexcursie in het Lingebos onder leiding van Bart de Groot, meer informatie en aanmelden: 06-40339872, bdegroot4@icloud.com. Deelname: 1 euro. Bij slecht weer: neem contact op met de excursieleider en vraag of de excursie doorgaat.

Snuffelmarkt
10:00, Vianen, Grote Geusplein. Organisatie de Hagen houdt in samenwerking met Roco events een snuffelmarkt. Deze markt word georganiseerd om de mensen weer wat dichter bij elkaar te brengen na een lange periode van onrust. Er zullen leuke kramen aanwezig zijn en ook een hoop gezelligheid. Ook zijn er prachtige roofvogels te bekijken, van dichtbij of op een afstandje. Voor meer informatie of het huren van een kraam kan contact worden opgenomen met: 06-12823679 of mail naar info@rocoevents.nl.

‘SingleGolfers Open’
11:30, Vianen, De Kroonprins. SingleGolfers.nl houdt de achtste editie van het ‘SingleGolfers Open’ en golfbaan De Kroonprins in Vianen is gastheer voor dit gezellig golfevenement. Ook dit jaar wordt gestreden om de ‘SingleGolfer’ en ‘SingleGolfster’ trofee. Deelname staat open voor alle golf spelende singles (alleenstaanden) en sportsingles (de partner speelt geen golf). Ook golfers die geen lid zijn van SingleGolfers.nl zijn van harte welkom. Meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven is te vinden op www.singlegolfers.nl/kalender.

Jongerenmiddag
13:00, Vianen, De Prenter. Elke zondag is er een jongerenmiddag in de Prenter onder leiding van jongerenwerker Rachid van Buurtwerk Vijfheerenlanden. Diverse groepen in de leeftijd van 9 tot en met 20 jaar hebben onderling zaalvoetbal gedurende de zondagmiddag. Ook zijn er wisselende activiteiten die door de jongeren worden georganiseerd. Wil je ook komen of meer weten? Neem dan contact op met Rachid 06-57553115.

Podium Vianen
15:00, Vianen, Podium Vianen Lekpoort/ Voorstraat 2. Start Podium Vianen Lekpoort, maandelijks zang- en muziekpodium. Open podium, voor klein gezelschap. Onversterkt zingen en spelen; alle stijlen. Pianist Paul de Boer begeleidt a prima vista. Eigen zangbegeleiders welkom. Bijdrage: deelnemers 10 euro, publiek vrije donatie. Koffie/thee gratis. Aanmelden 06-55863705 of coradenoudsten@gmail.com.

dinsdag 19 oktober

Lees & Ontmoet
10:30, Vianen, Bibliotheek. Inwoners van Vianen die het leuk vinden om te lezen en mensen te ontmoeten, zijn welkom bij Lees & Ontmoet. Meedoen is gratis, aanmelden is niet nodig. Elke derde dinsdag van de maand is er een bijeenkomst. In een kleine groep praten de deelnemers aan de hand van een column, artikel, gedicht, of zelfs een foto. Diverse thema’s en actualiteiten komen aan bod. De bezoekers delen hun herinneringen, verhalen of meningen met elkaar. Kijk voor meer informatie op: www.bibliotheeklekijssel.nl/agenda/lees-en-ontmoet.

Digi-inloop
13:00, Leerdam, Bibliotheek. Voor alle vragen over digitale middelen: mobiele telefoon, smartphone, laptop, tablet, e-reader of het internet. Geen reparatie, wel installatie, advies en begeleiding. Er wordt geholpen met het gebruik van de Bibliotheek-apps. Ook kan er geoefend worden met werken op de computer. Met de eigen tablet/ laptop of met een laptop van de bibliotheek. De vrijwilligers begeleiden de deelnemers. Een keer per twee weken op dinsdag tussen 13.00 en 15.00 uur. Gewoon binnenlopen, je hoeft geen lid te zijn, deelname is gratis.

Skills Leerdam
19:30, Leerdam, Noorderberg. Samen met een jongerenwerker van Buurtwerk Vijfheerenlanden werken aan persoonlijke en sociale ontwikkeling? Om de week op dinsdagavond is er in de Noorderberg ‘Skille Leerdam’. Hier kom je samen in een veilige en kleine groep, het is heel laagdrempelig. Meer informatie of een keertje komen kijken? Neem contact op met Wolter: 06-57679050.

Vrouwen van Nu
19:45, Meerkerk, Dorpshuis de Linde. Vrouwen van Nu, afdeling Meerkerk, komt bij elkaar. Er worden foto's/ film getoond en de jubilarissen worden gehuldigd.

woensdag 20 oktober

Voorleespret
11:00, Vianen, Bibliotheek. BoekStart Voorleespret. Een gezellig moment samen bezig zijn voor ouder en kind (0-4 jaar) met voorlezen, liedjes en spelletjes. En een goede gelegenheid om andere ouders van jonge kinderen te ontmoeten. Meedoen is gratis, aanmelden is niet nodig. Het thema is ‘verjaardag’. Centraal staat het verhaal uit het prentenboek ‘Feest voor Ilyas’. De kinderen worden helemaal bij het verhaal betrokken, ook via liedjes en spelletjes over jarig zijn en tellen. Na afloop kunnen de volwassenen nog een kwartiertje bijpraten, terwijl de kinderen met elkaar spelen. Vooral geschikt voor kinderen van 2-4 jaar, maar ook jongere kinderen zijn van harte welkom. Meer informatie: www.bibliotheeklekijssel.nl/voorleespret.

Lingefilm voor lange avonden
14:30, Geldermalsen. Het laatste kwartaal van het jaar is aangebroken met lange donkere avonden, ideaal voor een avondje LingeFilm. Op woensdagmiddag 20 oktober om 14:30 uur de animatiefilm Mijn moeder is een gorilla over het weesmeisje Jonna dat verlangt naar een moeder.

Voorleesuurtje en knutselen
15:00, Leerdam, Bibliotheek. Voorleesuurtje met knutselen. Er wordt voorgelezen uit Luuk en Lotje: Het is Halloween. Na het voorlezen kan een lichtje worden geknutseld. Gratis deelnemen en aanmelden is ook niet nodig.