• Eén van de drie windmolens in Autena.
• Eén van de drie windmolens in Autena. Foto: Nico van Ganzewinkel

Teleurstelling over energiebesluit VHL

vijfheerenlanden • Het amendement werd op 30 september ingediend door CDA, VVD, SGP en VHL Lokaal en kreeg na een stevig debat uiteindelijk ook de steun van ChristenUnie, PvdA en Lokaal Alert. Alleen D66 en GroenLinks stemden tegen. 

De partijen vinden dat eerst alle capaciteit van zon-op-dak moet worden benut voordat de gemeente overgaat tot grootschalige plaatsing van windmolens. En naast de huidige zoeklocaties van windmolens bij Autena en Zijderveld moeten ook de andere 11 opties nog eens goed worden bestudeerd.

Energiecoöperatie De Knotwilg kan weinig begrip opbrengen voor het gewijzigde plan. Volgens de vereniging hebben electorale motieven en emoties de boventoon gevoerd bij de indieners van het amendement. "De wil om echt concrete stappen te zetten in de energietransitie ontbrak helaas bij die partijen."

Gemiste kans

De verantwoording om door te pakken is daarmee op de schouders gelegd van een toekomstige raad, oordeelt De Knotwilg. "In onze ogen is dit niet alleen een gemiste kans, maar vooral ook zonde van de kostbare tijd die zo verloren gaat om Vijfheerenlanden duurzamer te maken."

Coöperatie De Knotwilg is een vereniging met 250 leden. Men maakt zich al jaren hard voor lokale energiebesparing en het opwekken van duurzame energie met behulp van wind en zon. "Dat doen we samen en in overleg met inwoners, de gemeente en ontwikkelaars. Ons doel is duurzame energie produceren met en voor de inwoners van Vijfheerenlanden." 

De vereniging is nauw betrokken bij het realiseren van windparken in Gorinchem-Noord en Zijderveld. 

Het door CDA, VVD, SGP en VHL ingediend amendement is een flinke streep door de rekening van wethouder Christa Hendriksen, die de afgelopen jaren ook stevig afkoerste op meer en grotere windparken in de Vijfheerenlanden. "Bij het besluit zijn belangrijke overwegingen niet of onvoldoende meegenomen bij de besluitvorming", stelt de energiecoöperatie. 

Energiearmoede

Het bestuur wijst in de eerste plaats op energiearmoede door een stijgende stroomprijs is een actueel en nijpend probleem. "Het is een actueel en nijpende probleem, ook in Vijfheerenlanden. Windenergie is rekening houdend met alle maatschappelijke kosten, de gunstigste vorm van elektriciteitsopwekking. Door lokaal windenergie op te wekken, kunnen we lokaal goedkope stroom aanbieden (lokale energie solidariteit)."

Uitsluiting of uitstel van windenergie is hetzelfde als het omarmen van fossiele energie en klimaatverandering, zo luidt een tweede argument. "Naast windenergie zijn ook andere vormen van duurzame energie nodig, maar het negeren van huidige en reële mogelijkheden om samen lokaal duurzame energie op te wekken, doet geen recht aan de belangen van onze kinderen."

Rationeler

Jongeren kijken volgens energiecoöperatie De Knotwilg veel rationeler naar dit vraagstuk. "Uit onderzoek onder jongeren in Vijfheerenlanden blijkt dat jongeren aandringen op concrete stappen in de energietransitie. Zij spreken zich sterk uit vóór windenergie. In actiegroepen tegen windparken schitteren jongeren doorgaans door afwezigheid en wordt ongegronde angst gekoesterd." 

De Knotwilg pleit voor een coöperatieve aanpak voor het opwekken van duurzame energie, waaraan alle inwoners kunnen deelnemen en waarin lokale belangen goed meegewogen worden bij het vormgeven en realiseren van projecten." 

De coöperatie wil bij de uitwerking van het project een overlegtafel met omwonenden voor gedetailleerde informatie en gesprekken. "Als daar aanleiding toe is, willen we ook omwonenden mee laten delen in de grondvergoeding." 

Wet- en regelgeving

Voor de coöperatie staat buiten kijf dat windprojecten ruimschoots moeten voldoen aan alle wet- en regelgeving en de actuele RIVM-adviezen op het gebied van veiligheid en gezondheid. "Omwonenden mogen nooit ten gevolge van windturbines geraakt worden in hun gezondheid. Eventuele waardevermindering van onroerend goed zal volgens de wet- en regelgeving voor planschade worden vergoed, desgewenst al voor de bouw."

Stille midden

Er is een grote groep burgers (stille midden) in de Vijfheerenlanden die zich erg bewust is van de urgentie van het klimaatprobleem, benadrukt De Knotwilg. "In Everdingen wordt bijvoorbeeld al hard gewerkt aan de verduurzaming van het dorp door collega-coöperatie Huibertstroom."