• Maaike en kleindochter Marjan met de kat.
• Maaike en kleindochter Marjan met de kat. Foto: Jeroen Danz

'Zorgen zit van jongs af in de familie'

vijfheerenlanden • In deze verhalen vertellen mantelzorgers uit de gemeente Vijfheerenlanden over de impact van mantelzorg op hun leven, en wat zij doen voor hun naaste. 

In 2008 heeft Maaike (93 jaar en weduwe sinds 1982) een hartoperatie ondergaan. Sinds die tijd zorgt Marjan samen met de rest van de familie ervoor dat zij op zichzelf kan blijven wonen. Maaike is grotendeels zelfstandig en doet veel zelf. Ze heeft nog geen thuiszorg. Wel krijgt ze twee keer per week huishoudelijke hulp. Voor de zekerheid heeft ze zichzelf ingeschreven voor Open Vensters. "Ik heb nog geen indicatie, maar dan is dat maar alvast geregeld, als het zover komt.”

Kleindochter Marjan woont dichtbij. "Elke woensdagochtend ga ik bij oma langs. Dan doe ik allerlei klusjes, zoals het onkruid in de tuin verwijderen. Als ik boodschappen doe, neem ik de noodzakelijke spulletjes voor haar meteen mee. Laatst heb ik oma op de koffie gebracht bij een oude buurvrouw. Ook gaan we af en toe naar de stad voor boodschapjes en ergens gezellig koffie drinken. Oma gaat er graag op uit. Ze is een echt buitenmens.”
Maaike is niet veeleisend en heeft nog voor honderd procent de regie. "Vanochtend heb ik de was zelf in de machine gedaan, zodat Marjan die straks buiten op kan hangen. Dan is het vanmiddag weer droog. Ik heb nog een scootmobiel. Daarmee kon ik naar de kerk en de wekelijkse gym in De Pukkel. Daar is nu een beetje de klad in gekomen. Door Corona ligt dat allemaal stil. Ik weet niet of ik dat straks weer durf.”
Marjan: "Zij heeft nooit auto gereden, maar wel brommer en later een scooter. Daarmee tufte zij overal naartoe. Zelfs naar kennissen in Sprang Cappelle.”

Maaike maakt nu gebruik van de Hopper of de Valys. Op haar negentigste is zij daarmee nog naar een vriendin in Harderwijk geweest. "Dat was nog een hele onderneming”, vertelt Marjan lachend, "want oma heeft geen mobiel. Maar het is allemaal goed gegaan en ze is weer veilig thuis gekomen.”

Marjan heeft veel waardering voor de ondersteuning die zij krijgt van SamenDoen. "Je kunt er met vragen terecht en er wordt snel gereageerd. En natuurlijk de jaarlijkse acties, zoals de Mantelzorgwaardering en de Complimentjes. Heel leuk dat er aan je gedacht wordt. Helaas heb ik geen tijd om de aangeboden cursussen te volgen. Gelukkig ben ik door mijn werk in de thuiszorg goed op de hoogte wat er speelt in de zorg en de regelingen die er zijn.”

Zorgen voor elkaar zat er van jongs af aan bij in de familie. "Dat ging eigenlijk ongemerkt. Zit misschien wel in de genen. Het voelt ook niet als een plicht. Het heeft alleen een naam gekregen en ben ik nu mantelzorger.” Maaike vindt het heel fijn dat de familie naar haar omkijkt. “Er wordt mij veel werk uit handen genomen. Op deze manier kan ik makkelijk de honderd halen. Zolang het zo gaat als nu, is het prima. En de kat is er nog!”, vertelt zij lachend. “Want daar zorg ik nog zelf voor!”

Wethouder Tirtsa Kamstra: "Mantelzorgers zijn belangrijk. Hun hulp en steun maakt het verschil voor mensen die zorg nodig hebben. Terwijl het voor hen misschien vanzelfsprekend is om te doen, weten we ook dat het niet altijd makkelijk is en zwaar kan zijn. Mantelzorgers heb je in alle leeftijden. Er zijn ook kinderen die al zorgen voor een (groot)ouder. Als gemeente zetten we ons graag in om mantelzorgers te ondersteunen. Daarnaast zetten we ze elk jaar in het zonnetje rondom de Dag van de Mantelzorg. Om hen te bedanken voor hun inzet. Want mantelzorg is niet vanzelfsprekend, het is bijzonder!”

Speciaal voor mantelzorgers houdt de gemeente Vijfheerenlanden op zaterdag 13 november een gratis lunch. Meer informatie hierover is elders op deze pagina te vinden.