VHL aan de slag met zorgfraude

vijfheerenlanden • Vijfheerenlanden gaat aan de slag met de bestrijding van zorgfraude. Dat doet het college onder meer door de aanbevelingen van de Rekenkamer over te nemen die onlangs een rapport over dit onderwerp presenteerde.

Hoewel gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor het tegengaan van zorgfraude in het Sociaal Domein, geeft Vijfheerenlanden hier nog nauwelijks invulling aan. De gemeente zet op dit moment de eerste voorzichtige stappen om zorgfraude tegen te gaan. Dat constateert de Rekenkamer in het rapport ‘Weerbaar tegen zorgfraude'. De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de vraag of de gemeente voldoende waarborgen heeft ingebouwd om het risico op zorgfraude effectief tegen te gaan. "Aanleiding is de landelijke schatting dat tussen de drie en tien procent van het totale budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning en Jeugdwet wegvloeit naar fraude. Toegepast op VHL betekent dat een bedrag variërend van 0,8 tot 2,6 miljoen dat ieder jaar verloren gaat voor de zorg aan inwoners en terecht komt bij frauderende zorgaanbieders”, stellen de onderzoekers. Uit onderzoek blijkt dat achter deze cijfers veel menselijk leed schuil gaat. "Frauduleuze zorgaanbieders onthouden zorg en ondersteuning aan kwetsbare mensen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat georganiseerde criminaliteit steeds makkelijker zijn weg vindt naar de gemeentelijke zorgbudgetten. Zorgfraude gaat dan gepaard met uitbuiting, bedreiging en doelbewuste sociale isolatie.”
Volgens het rapport is het belangrijk invulling te geven aan de wettelijke taak om toezicht te houden op de rechtmatigheid van de zorguitgaven in het Sociaal Domein. "Uit het onderzoek komt naar voren dat Vijfheerenlanden nog nauwelijks is toegekomen aan het uitoefenen van rechtmatigheidstoezicht bij zorgaanbieders. Ook is er binnen de gemeente nog geen gedeelde cultuur gericht op preventie en bestrijding van zorgfraude.” Het rapport stelt vast dat de gemeente zich momenteel wel inspant om de organisatie van het rechtmatigheidstoezicht en de bestrijding van zorgfraude voorzichtig vorm te geven. Hiervoor werkt men samen met andere gemeenten in de regio. De Rekenkamer constateert dat de besluitvorming in de regio erg veel tijd kost en zorgt voor een rem op het vrijmaken van middelen voor het rechtmatigheidstoezicht. "Het blijkt lastig alle gemeenten op een lijn te krijgen.” Naar aanleiding van het onderzoek doet de Rekenkamer aanbevelingen om het tegengaan van zorgfraude door de gemeente te versnellen en verbeteren. Zo wordt de bestrijding van de zorgfraude tot prioriteit gemaakt, wordt de raad betrokken bij het voorkomen van deze fraude en neemt de gemeente een actieve rol aan bij de communicatie met inwoners, cliënten en zorgaanbieders over de gevolgen van het onjuist gebruik van zorggeld. Het onderwerp komt aan de orde in het VHL-plein en de commissie Welzijn.