• De beoogde locatie voor de bouwplannen.
• De beoogde locatie voor de bouwplannen. Foto: André Bijl

Leerbroekers betreuren uitstel project

leerbroek • Dat blijkt tijdens een rondje in het dorp. Oorzaak van het uitstel is het feit dat twee belanghebbenden bezwaar hebben ingediend tegen de plannen. De scholenbouw zou in november starten, de woningen zouden later volgen. 

Locatiedirecteur Peter de Jong van de Eben Haëzerschool is zeer teleurgesteld over het uitstel. "Dit speelt al zolang, volgens de aanvankelijk plannen hadden we nu al in de nieuwe school moeten zitten. Het gebouw is oud en hard aan vervanging toe. We hebben last van lekkage, al met al niet prettig voor kinderen en personeel om hier nog een jaar langer te moeten zitten." Bovendien heeft de school meer ruimte nodig om de gewenste onderwijsvernieuwing door te voeren. "We beschikken over te weinig ruimtes - naast de lokalen - waar we individueel met leerlingen kunnen werken. Al met al is het een grote domper. Zeker voor onze leerlingen. Die keken zo uit naar een nieuw gebouw." Dit voorjaar was het nog de planning dat de nieuwe school in augustus 2022 in gebruik zou worden genomen.   

“Ik vind het heel jammer. Zeker op school hebben ze er lang naar uitgekeken. Personeel en kinderen zijn toe aan een nieuw gebouw. De Eben Haëzer gaat me aan het hart. Ik heb er zelf op school gezeten, later mijn kinderen en nu werkt mijn schoondochter er”, zegt een 70-jarige Leerbroeker die op zijn gemak op zijn fietsje over de Dorpsweg peddelt. "Bovendien zijn extra woningen erg welkom. De komst van meer voorzieningen, zoals een winkel, zou het dorp goed doen. Vooral ouderen zijn daarop aangewezen. Als er woningen worden gebouwd, wordt die kans wat groter. Nu zeggen mensen: ‘waarom zou je in Leerbroek gaan wonen. Daar heb je helemaal geen voorzieningen’.” Anderzijds toont de man ook begrip voor de bezwaarmakers. “School en woningen komen dichtbij een boerderij. Dat kan vervelend zijn voor die agrariër. Ik las in de krant dat de wethouder zei dat de mensen die daar gaan wonen van tevoren weten waar ze aan toe zijn. Maar dat vind ik geen argument. Allicht dat mensen bezwaar gaan maken, dat wil je die agrariër ook niet aandoen.”

Triest

Twee dames (72 en 75) staan in de Dominee Van Bemmelstraat in het zonnetje te kletsen. Zij noemen de vertraging ‘triest'. "Echt vreselijk jammer. Nu duurt het nog langer voor er een nieuwe school komt en die is al zo slecht.” Bovendien is de behoefte aan woningbouw groot, vertellen de dames. "Er zijn veel woningzoekenden in Leerbroek. De jeugd trekt weg als ze gaan trouwen. Ze hebben geen andere keus.” Bovendien denken de twee inwoonsters van het kerkdorp dat de bezwaarmakers de zaak alleen maar vertragen. "Het project gaat uiteindelijk gewoon door, er is geen alternatieve locatie beschikbaar.” Eén van de argumenten van de tegenstanders van de bouw dat hun vrije uitzicht verloren gaat, maakt weinig indruk. "Ach, nu staat er ook mais van een paar meter op het land. Ze moeten niet zo zeuren, aan dat uitzicht ben je zo gewend.”
Michel Verrips (44) heeft zelf weinig belang bij het al dan niet doorgaan van het project. "Mijn kinderen zijn van de basisschool af en we wonen een eind verderop en merken dus weinig van de nieuwbouw. Maar op zich is het natuurlijk niet goed wat er nu gebeurt. De huizenmarkt staat in brand en het laatste wat je wil is dat zo'n project wordt uitgesteld. Als ik het goed begrijp, gaat het alleen maar om een vertraging. De nieuwbouw gaat so wie so door.” Verrips vindt dat toekomstige bewoners van de nieuwe woningen er rekening mee moeten houden dat ze naast een boerderij gaan wonen. "Leerbroek is een boerendorp, dus daar moeten ze niet over zeuren. Die boer zit daar al. Als je bij Schiphol gaat wonen, weet je ook dat er vliegtuigen overkomen.” Ook Verrips is niet onder de indruk van het argument dat het vrije uitzicht van omwonenden verloren gaat. "Uitzicht is niet te koop. Ik heb zelf ook een prachtig uitzicht, maar zit nu wel een half jaar tegen mais aan te kijken. Wat mij betreft gaat de spa zo snel mogelijk de grond in.”
Pas als de RvS uitspraak heeft gedaan - dat duurt gemiddeld een jaar - wordt duidelijk hoe het verder gaat met de nieuwbouwplannen.