VHL maakt gebiedsvisie Meerkerk

meerkerk • Het college van VHL gaat samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven een gebiedsvisie voor het dorp Meerkerk opstellen.

Voor komende zomer wordt de raad geïnformeerd over een plan van aanpak hoe B&W dat proces willen aanpakken. De raad steunde unaniem de motie hierover van ChristenUnie, VVD en CDA. CU-voorman Dico Baars stelde vast dat het gemeentehuis van Meerkerk geen logische optie is om te gaan fungeren als het nieuwe gemeentehuis van Vijfheerenlanden en de locatie dus in aanmerking komt om te worden herontwikkeld. “Dat is goed nieuws voor Meerkerk”, zei Baars. Hij wees op de mogelijkheden om deze plek in te zetten voor woningbouw, zorg voor ouderen, onderwijshuisvesting, een dorpshuisfunctie, sportfaciliteiten, een bibliotheek of kinderopvang. Zo loopt er al een onderzoek naar de mogelijkheid een nieuwe brede school in het dorp te realiseren.
Vandaar dat Baars via een motie voorstelde om voor Meerkerk een gebiedsvisie op te stellen, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de ‘achterblijflocatie’, maar er ook een globaal kader ontstaat voor de ruimtelijke ontwikkeling in Meerkerk. VVD-fractieleidster Hanneke van der Leun sloot zich daarbij aan. “Het gemeentehuis komt niet in Meerkerk. Dat biedt kansen. Een gebiedsvisie kan het dorp mooier maken. Laten we doorpakken.” Erik van Doorn (GroenLinks) was ook al enthousiast. “Dit is een prachtig mooie motie die veel kansen biedt. Het gaat hier om een A-locatie.” In zijn kielzog bleken alle fracties de motie te steunen, al vroeg VHL Lokaal-leider Wim van Dijk zich wel af of het voor het college haalbaar is om nog dit jaar – de aanvankelijke termijn van de motie – met zo’n plan op de proppen te komen. “Is dat niet onverantwoord? We hebben nu al personele problemen.”

Wethouder Huib Zevenhuizen had geen enkele moeite met de motie. "We zijn hier al mee begonnen, we kennen de wensen van de inwoners. De visie sluit aan op waar we mee bezig zijn.” Wel vond hij het lastig de visie nog dit jaar rond te hebben. "We gaan de motie uitvoeren, maar ik wil de termijn graag doorschuiven naar de zomer. De werkdruk is op dit moment enorm.” Toen Baars groen licht gaf om de deadline inderdaad te verschuiven, werd de motie unaniem aangenomen.

André Bijl