Ozb omhoog door gestegen huizenprijs

vijfheerenlanden • Dat komt doordat woningen (en ook niet-woningen) aanzienlijk in waarde zijn gestegen: gemiddeld met zo’n 10 procent. 

De ozb is een percentage van de waarde van de woning. In Vijfheerenlanden is dat 0,115%. 

Voorheen werd een stijging van de zogenaamde woz (Waarde onroerend zaak) gecompenseerd door middel van een verlaging van het tarief, waardoor burgers per saldo niet (veel) meer onroerend zaakbelasting hoefden te betalen. Dit jaar wordt dit principe losgelaten. Het geld wordt overigens niet gebruikt om financiële tekorten op de begroting te dekken, maar wel om het eigen vermogen van de gemeente weer op peil te brengen. Die is door de Niemans-claim flink gekelderd. 

De gemiddelde stijging van de ozb voor eigenaren bedraagt zo’n 30 euro op jaarbasis, ofwel 2,50 euro per maand. 

Afvalstoffenheffing

Daarnaast gaan inwoners van Vijfheerenlanden volgend jaar flink wat meer betalen voor de afvalstoffenheffing. Voor éénpersoonshuishoudens gaat het bedrag omhoog van 273 naar 328 euro. Meerpersoonshuishouden betaalden dit jaar nog 343 en volgend jaar 412 euro. De tarieven stijgen, omdat afvalverwerker Waardlanden de tarieven voor 2022 eenmalig heeft verhoogd. Vanaf 2023 nemen de lasten weer af.

Tarieven van de afvalstoffenheffing worden sterk bepaald door milieueisen voor het gescheiden aanleveren van het afval. Daarnaast spelen de verwerkingskosten van het afval een steeds grotere rol en hebben invloed op het tarief van de afvalstoffenheffing.  

Er is bij de vaststelling van de lokale lasten ook een meevaller: de rioolheffing gaat omlaag van 216 naar 194 euro.

Gemeentefonds

De gemeente Vijfheerenlanden maakt zich serieus zorgen over de mogelijke gevolgen van de herijking van de Algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Het is een onzekere en instabiele factor. "De consequenties van de voorgestelde herijking kunnen fors nadelig uitpakken." Naar de huidige stand van zaken leidt de herijking voor de gemeente Vijfheerenlanden mogelijk tot een nadeel van circa 3,5 miljoen per jaar, ofwel 60 euro per inwoner. Dit nadeel wordt opgebouwd met stapjes van 15 euro per inwoner, te beginnen in 2023. 

Er komen echter ook positieve geluiden vanuit Den Haag. Positief is bijvoorbeeld dat de Rijksbijdrage voor jeugdzorg wordt verhoogd. Veel gemeenten zijn serieus in de problemen gekomen door de gestegen kosten van de Jeugdzorg.

Zoekrichtingen

Het college heeft in de begroting twaalf zogenaamde zoekrichtingen aangegeven als antwoord op een mogelijke verlaging van de Algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Bijvoorbeeld door het afstoten van vastgoed, het snel in ontwikkeling brengen van (strategische) planlocaties of gronden, verhoging van de ozb-opbrengst, invoering van een gedifferentieerd tarief voor de afvalstoffenheffing (Diftar), het vaker toerekenen van ambtelijke kosten aan lokale heffingen, besparen op de kosten voor gemeenschappelijke regelingen, verlaging ambitieniveau van niet-wettelijke taken, kritisch kijken naar het accommodatiebeleid, verlagen of schrappen van aantal taken. besparing op beheer openbare ruimte en en verlaging van de organisatiekosten.