• Het stadskantoor op het Reilinghplein wordt verbouwd en gaat fungeren als gemeentehuis.
• Het stadskantoor op het Reilinghplein wordt verbouwd en gaat fungeren als gemeentehuis. Foto: André Bijl

Gemeentehuis komt in Leerdam

meerkerk • Dit amendement van CDA, SGP en VHL Lokaal werd met 17-12 aangenomen. Het voorstel van B&W om – op een nog onbekende locatie – een nieuw gemeentehuis te bouwen werd daarmee verworpen. De drie grootste fracties uit de raad voelden weinig voor nieuwbouw. “Het onderzoek wijst uit dat nieuwbouw én verbouwing beide goede scenario’s zijn. Verbouwing van het stadskantoor in Leerdam pakt zes miljoen goedkoper uit. Onze financiële situatie is niet goed. Welk signaal geven we af als we dan toch kiezen voor nieuwbouw?”, zei CDA-woordvoerder Marieke van der Spek. Bijkomend voordeel was volgens haar dat er nu voor één ‘achterblijflocatie’ minder een nieuwe bestemming gezocht moet worden. Het was haar niet duidelijk waarom het college toch voor nieuwbouw koos. “Eerder zei de burgemeester te kiezen voor een mooi, nieuw en duurzaam gebouw. Maar ‘mooi’ en ‘nieuw’ waren geen kaders. Van ons mag het sober worden.”

SGP-voorman Evert Geluk was het daar roerend mee eens. “Een lastige keuze, want beide opties liggen dicht bij elkaar. Verbouwing van het Leerdamse stadskantoor is de voordeligste variant, daarom heeft dat onze voorkeur. Volgens het onderzoek is ook die keuze ‘uitmuntend’.” Geluk wees op de beeldvorming. “We hebben geen cent, maar gaan wel bijna 26 miljoen uitgeven voor een nieuw gemeentehuis. Dat blijft hangen bij de inwoners.” Ook VHL Lokaal steunde het amendement. “Natuurlijk willen ook wij een goed gemeentehuis en één gebouw is goedkoper dan drie. Maar wie moet dat betalen? Gelukkig is er een alternatief. Verbouwing van het Leerdamse stadskantoor komt bijna net zo goed uit de bus als nieuwbouw. Alleen zijn er minder valkuilen en risico’s. En met goed management kunnen we nog kosten besparen ook", aldus Wim van Dijk.  

CU-voorman Dico Baars kondigde namens D66, VVD en PvdA een amendement aan om de mogelijke nieuwbouwlocaties verder uit te werken, de resultaten te vergelijken met de renovatie van ‘Leerdam’ en de kansen en risico’s van beide opties beter in beeld te brengen. In december zouden de resultaten bekend moeten zijn. VVD-leidster Hanneke van der Leun: “Er zijn nog vragen. Bijvoorbeeld over het parkeren en de achterblijvende locaties. Vandaar dat we met dit amendement komen. Laten we dit uitwerken en een besluit nemen zonder vraagtekens.” Jaap Breur (D66) drong er bij CDA, SGP en VHL Lokaal op aan iets meer tijd te nemen voor een goed besluit. “Veel argumenten zijn gebaseerd op aannames. Bovendien willen we het Glasmuseum naar de binnenstad van Leerdam halen. Dat wordt lastiger als we kiezen voor renovatie van het stadskantoor. Wij kunnen nu nog niet kiezen. Daarom zijn we het eens met de CU. Laten we een stapje terug doen en iets meer tijd nemen. Dat doen we vaker bij grote thema’s. Dat kan ervoor zorgen dat er straks een breed vlak ontstaat in dit belangrijke dossier. Dat is er nu niet.” Daar sloot Erik van Doorn (GroenLinks) zich bij aan. “Twee opties liggen dicht bij elkaar. Ik mis een goede slotanalyse waarin gesproken wordt over de kansen en risico’s. Het is zo jammer dat we ons geen twee maanden uitstel gunnen om tot beter inzicht te komen.”
PvdA-er Joop van Montfoort – die het CU-amendement eveneens steunde – kwam daarnaast met het idee om twee gemeentehuizen in stand te houden: Leerdam en Vianen. “De argumenten voor één gemeentehuis waren dat de ambtenaren onder één dak moesten werken en er veel reistijd verloren gaat. Door corona tellen die argumenten nu veel minder: de helft van de ambtenaren werkt thuis. De uitgangspunten zijn veranderd.” Omdat er onvoldoende steun was om deze optie als derde variant te onderzoeken, diende Van Montfoort zijn amendement niet in.

Burgemeester Sjors Fröhlich hield een warm pleidooi voor het collegevoorstel. "Een nieuw gebouw kunnen we geheel naar onze wensen inrichten, ook waar het gaat om het werkplekconcept. In Leerdam worden we beperkt door de bestaande situatie. We kunnen bovendien zo duurzaam mogelijk bouwen én de locatie van het stadskantoor in Leerdam vrij spelen voor andere wensen, bijvoorbeeld voor het Glasmuseum.” Fröhlich had begrip voor het sentiment van de inwoners. "Ik word daar ook op aangesproken: ‘We moeten zuinig zijn en niet te veel geld uitgeven'. Dat klopt. Maar door nieuwbouw gaan de exploitatielasten juist omlaag. Natuurlijk wil ik een mooi, goed en functioneel gemeentehuis. Maar sober en doelmatig blijven de kernwoorden.”
CDA, SGP en VHL Lokaal hielden echter voet bij stuk en lieten zich ook niet overhalen door de ‘smeekbedes' om uitstel. Van der Spek: "We willen door, ondanks het CU-amendement blijven bijna al onze overwegingen overeind.”

André Bijl