Week tegen eenzaamheid in VHL

vijfheerenlanden • Maar liefst 47 procent van de inwoners in de gemeente Vijfheerenlanden voelt zich regelmatig eenzaam. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (tot en met 7 oktober) staat de gemeente Vijfheerenlanden stil bij wat gedaan kan worden om eenzaamheid te verminderen.

Zo vraagt de gemeente aandacht voor mensen die eenzaam zijn en wordt er inzicht gegeven aan wat er gedaan kan worden om eenzaamheid te verminderen. Inwoners kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden als maatje, een buurtapp starten of via de activiteiten van de welzijnsorganisaties gezelschap krijgen.

De maatregelen tijdens de coronapandemie hebben gevoelens van eenzaamheid versterkt. Ouderen mochten in zorginstellingen geen bezoek ontvangen, zagen studenten hun leeftijdsgenoten nauwelijks en misten mensen door thuiswerken hun collega's. De gemeente heeft extra budget vanuit het Rijk ontvangen om activiteiten te organiseren voor jongeren en meer ondersteuning te bieden aan volwassen en ouderen.

De wethouders Marcel Verweij, Cees Staal en Tirtsa Kamstra zijn tijdens de Week tegen Eenzaamheid op de verschillende weekmarkten met inwoners in gesprek gegaan over hun ervaringen met eenzaamheid en horen graag hun ideeën voor activiteiten en ondersteuning.