'Oud-burgemeester Den Breejen was een echte burgervader'

VHL gedenkt overleden burgemeesters

meerkerk • Teus den Breejen was van 1986 tot en met 2004 burgemeester van Zederik. In de periode daarvoor – van 1978 tot 1986 – was hij burgemeester van Meerkerk, Leerbroek en Nieuwland. “Hij was de eerste en langst zittende burgemeester van Zederik. Hij drukte daarmee zijn stempel op de voormalige gemeente Zederik. Wij herinneren hem als een meelevende en creatieve burgemeester die trots was op ‘zijn’ Zederik”, zei burgemeester Sjors Fröhlich.

Volgens Fröhlich was de betrokkenheid van Teus den Breejen bij de inwoners groot. “Veel mensen kenden hem persoonlijk. Hij was een echte burgervader. Zelf heb ik als oud-Meerkerker warme herinneringen aan burgemeester Den Breejen. Hij was ook mijn burgemeester. Mede door hem ben ik geïnspireerd geraakt door dit prachtige ambt dat ik nu zelf mag vervullen. Ik heb het zeer gewaardeerd dat hij persoonlijk aanwezig was bij mijn installatie en ik hem toen heb gesproken.”


Carillon

Burgemeester Fröhlich wees ook op de muziek die de grote passie was van Den Breeken. “Het carillon in het gemeentehuis in Meerkerk – wat we nu nog altijd tijdens onze vergaderingen horen - is een blijvend aandenken aan hem. Wij gedenken hem met eerbied en respect”, aldus Fröhlich die de familie Den Breejen veel sterkte en kracht toewenste bij dit grote verlies.


Teus den Breejen was naast burgemeester ook een zeer verdienstelijk (kerk-)organist. Hij had een grote liefde voor het werk van Bach. Den Breejen was getrouwd met Lidy. Samen kregen ze drie kinderen. Den Breejen werd op 14 januari 1943 geboren in Hardinxveld. Voor zijn burgemeesterschap werkte hij als ambtenaar in Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, De Lier en ‘s-Gravendeel waar hij actief was als gemeentesecretaris. Oud-burgemeester Den Breejen werd 78 jaar.  


Beelaerts van Blokland

De tweede oud-burgemeester die Vijfheerenlanden ‘ontviel' was Jonkheer Pieter Beelaerts van Blokland die op 22 september op 88-jarige leeftijd overleed. "In juni 1967 werd hij op 34-jarige leeftijd burgemeester van Vianen. Dat bleef hij tot mei 1971. Toen werd hij benoemd tot burgemeester van Amstelveen. Landelijk werd hij vooral bekend als minister en Commissaris van de Koningin. Ook hem gedenken we met eerbied en respect”, zei Fröhlich. Beelaerts van Blokland was minister van Volksgezondheid in het eerste kabinet Van Agt (1977-1981) en Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht (1985-1998).

In Vianen gaf hij mede de aanzet tot de bouw van woonwijk De Hagen, de eerste grote uitbreidingswijk van de toen nog Zuid-Hollandse gemeente. Ook vestigden zich in die tijd de eerste grote bedrijven op het nieuwe bedrijventerrein De Hagen. Beelaerts van Blokland was eind 2018 aanwezig tijdens de laatste raadsvergadering van Vianen. Daar werd hij toegesproken door raadsnestor Dick den Hertog.